Süt hijyeni eğitimi Gümüşhane’de düzenlendi

24 November Friday, 2023
Süt üreticilerini hijyen konusunda bilinçlendirmek amacıyla başlatılan eğitim programının sonuncusu Gümüşhane’de yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının desteklediği program kapsamında sağımda dikkat edilmesi gereken konular uzmanlar tarafından anlatıldı. Katılımcılara sertifikayla birlikte süt sağım ekipmanı verildi.
Süt hijyeni eğitimi Gümüşhane’de düzenlendi
Haber: Mustafa MERAL – Gümüşhane İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı destekliyor, eğitim programları tüm yurda ulaşıyor.

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yönelik “Süt hijyeni ve Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon" konulu panele ev sahipliği yaptı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, eğitimlerin amacının sürdürülebilir üretimi sağlamak olduğunu belirtti. Kıraç, tohumdan sofraya üretimin her aşamasında yürüttükleri proje ve faaliyetlerle sağlıklı gıda üretimi için çalışmalarını büyük bir heyecan ve gayretle yürüttüklerini belirterek, “Bugün gıda sektörünün en önemli ürünlerinden biri olan süt bu programımızın konusunu oluşturuyor. Sütle ilgili bu paneli düzenlememizdeki amacımız, ilimiz genelinde süt üretimi yapan üreticilerimizin, süt ve süt ürünleri üretiminde dikkat edilmesi gereken besleme, bakım, muhafaza ve gelirlerini teminat altına alma gibi hususlarda bilgi düzeylerinin artırılarak, verimli, kaliteli, karlı, sağlıklı ve sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamaktır” dedi.

Eğitim ve Yayın Dairesi koordinatörlüğünde düzenlenen eğitim programına özellikle kadın üreticiler ilgi gösteriyor.
Proje sorumlusu Selahattin Dal, düzenlenen eğitim programlarının amacının sağım hijyenini çiftçiye öğretebilmek ve yapılan hatalardan vazgeçmelerini sağlamak olduğunu, 2016 yılından günümüze kadar devam eden projede şu ana kadar 494 kurs düzenlendiğini ve bu kurslardan 10 bin 752 çiftçiye katılım belgesi düzenlendiğini ve bundan sonraki süreçte üretici, tüketici ve sektör temsilcilerini paneller, çiftçi gezileri ve köy toplantıları ile bir araya getirerek eğitim ve yayım faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti.

Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şükrü Gürler'in moderatörlüğünde yapılan panelde;  Trabzon Et Kombinası Müdürü Dr. Serkan Kumaş “Süt Hayvanı Beslenmesinde Genel Kurallar”, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Veteriner Hekim Hamza Özdener “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni”, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Giresun Böle Müdürü Bülent Yaşaroğlu “Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Sigortaları ve Dar Kapsamlı Hayvan Sigortası” başlıklı sunumları yaptı. Uzmanlar katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Panel üreticilere; katılım belgesi, süt kovası, süt sağım önlüğü, meme dezenfektanı ve meme daldırma kabı dağıtımı yapılmasıyla sona erdi.
gümüşhane süt hijyen panel eğitim ve yayın tarım ve orman