Yumaklı: Tarihteki en güçlü filoya ulaştık

09 May Thursday, 2024
2024 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Hazırlık Toplantısı iki bakanın katılımıyla gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yer aldığı toplantıda orman yangınlarına müdahale süresinin kısaltılması, uçak, helikopter gibi araç donanımına ilişkin başlıklar ön plana çıktı.
Yumaklı: Tarihteki en güçlü filoya ulaştık
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2024 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Hazırlık Toplantısı için bir araya geldi.

Basın açıklaması öncesi Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey orman yangınlarıyla mücadele konusunda yürütülen çalışmalara dair sunum yaptı.

Bakan Yumaklı, "yeşil vatanının yeşiline yeşil katmak" için son 22 yıldır büyük bir gayretle çalıştıklarını anlattı. Bu süre içerisinde 7 milyardan fazla fidan ve tohumu toprakla buluşturduklarını, orman alanını 23,4 milyon hektara çıkardıklarını belirten Yumaklı, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 30'unu ormanla kaplı hale getirdiklerine işaret ederek, ormanları geliştirmek kadar korumanın da önemli olduğunun altını çizdi.

Bu kapsamda yangınlarla mücadelede değişen koşulları göz önünde bulundurduklarını dile getiren Yumaklı, her ne kadar iklimsel faktörler, yangınları tetikleyen faktörleri oluştursa da bireysel ve toplumsal olarak da üzerlerine düşeni yapmak zorunda olduklarını belirtti. Bakan Yumaklı, her 10 yangından 9'unun insan kaynaklı olduğuna işaret ederek, bu nedenle orman yangınlarıyla mücadelenin büyük ve önemli bir kısmını yangın öncesi çalışmaların oluşturduğunu aktardı.

Vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine bu kapsamda çok önem verdiklerine dikkati çeken Yumaklı, ayrıca orman yangınları öncesinde ormanların bakımı, yangın kulelerinin, yangın emniyet şerit ve yollarının, yangın ilk müdahale ekip binalarının yapımı gibi teknik detayların da çok önemli olduğunu söyledi.

Yumaklı, bu noktada hava araçlarının su almalarında havuz ve göletlerin de büyük kolaylık sağladığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Zira 22 yıl önce hiç olmayan bu imkan, bugün 4 bin 727 adet havuz ve gölet olarak orman teşkilatımızın hizmetinde. Bugün 184’ü akıllı olmak üzere 776 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracımızla ormanlarımızı 7 gün 24 saat gözetliyoruz. Yangına ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdük. Hedefimiz bu yıl 10 dakika."
 
Orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka dönemi

Orman yangınlarıyla mücadelenin dinamik bir yapıya sahip olduğunu, bu dinamizmin kendini başta teknoloji olmak üzere her alanda gösterdiğini vurgulayan Yumaklı, özellikle yapay zeka tabanlı yazılım ve uygulamaları bu mücadelede aktif olarak kullandıklarını ifade etti.
 
Yumaklı, "Akıllı kulelerimizden ve İHA’lardan aldığımız görüntülerin analizi başta olmak üzere pek çok konuda yapay zekadan faydalanıyoruz. Yapay zekaya sahip 'Yangın Karar Destek Sistemi' ile orman yangınlarını simüle edebiliyor, istediğimiz verileri kolayca analiz edip, değerlendirme yapabiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.
 
Yangınlarla mücadelede İçişleri Bakanlığı ile ortak hareket

Orman yangınlarıyla mücadelede kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel teşebbüslerin de üzerlerine düşeni yerine getirdiğini aktaran Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede İçişleri Bakanlığı ile yakın ve ortak hareket ettiklerini bildirdi.

İbrahim Yumaklı, hava ve kara unsurlarının, diğer kurumların sağladığı rezerv güçlerle daha kuvvetli hale geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Rezerv güçlerle birlikte, 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracı, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi orman yangınlarıyla 2024 yılında mücadelemizin temelini oluşturacak. Biz, tarihimizin en güçlü filosuyla, bütün teknolojik imkanlarımızla, 25 bin orman kahramanı yangın işçimiz ve 122 bin gönüllümüzle yangınlara hazırız."
 
"Son 4 yıl içinde meydana gelen yangınlarda 122 vatandaşımız hayatını kaybetti"

Bakan Yerlikaya, Türkiye'de son dört yılda toplam 7 bin 225 orman yangınının meydana geldiğini dile getirerek, "Bu yangınlarda toplam 168 bin 194 hektar orman alanı zarar gördü. Bu dönemde, AFAD'ın jandarma ile birlikte müdahale ettiği yangın sayısı 278. Üzülerek ifade etmeliyim ki son dört yıl içinde meydana gelen yangınlarda maalesef 122 vatandaşımız hayatını kaybetti." diye konuştu.

Son bir yılda ise Türkiye'de çıkan 2 bin 272 orman yangınında 15 bin 891 hektar alanın zarar gördüğünü aktaran Yerlikaya, bu yangınlarda 71 yerleşim yerinin ve 6 bin 587 vatandaşın başarıyla tahliye edildiğini kaydetti.

Bakan Yerlikaya, "Son üç yılda ise orman yangınları sonrası, AFAD tarafından kullanılan ödenek miktarı da her geçen yıl artıyor. Geçen yıl 81 milyon lirayı aştı." ifadelerini kullandı. Yerlikaya, orman yangınlarıyla mücadele anlamında, Tarım ve Orman Bakanlığının liderliğinde ilgili tüm bakanlıklar ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla seferberlik ruhuyla hareket ettiklerine işaret etti.

Özellikle üçüncü ve dördüncü seviyede meydana gelen orman yangınlarında AFAD olarak mücadeleye katıldıklarını ifade eden Bakan Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanlığından gelen talepler doğrultusunda yangınların bir an önce söndürülmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

Yerlikaya, insan kaynaklı çıkan orman yangınlarına karşı vatandaşlara da çağrıda bulunarak, bu konuda daha fazla bilinçli olunması gerektiğini bildirdi.

Yakın zamanda arama kurtarma teknikeri ailesine 2 bin 800 kişinin daha katılacağını belirten Yerlikaya, "Böylece 6 bin gibi büyük bir sayıya ulaşacağız. İnşallah kıymetli Bakanımızla bir protokolle bu arama kurtarma teknikerlerimize orman yangınlarını söndürme çalışmalarıyla ilgili eğitim verip, Orman Genel Müdürlüğündeki arkadaşlarımızın yardımcısı olması noktasında da hayırlı bir süreci başlatacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum." şeklinde konuştu.
tarım orman içişleri bakan İbrahim yumaklı ali yerlikaya yangın mücadele müdahale