‘245 ova tarımsal sit alanı olacak’

06 December Wednesday, 2017
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 192 ovanın Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit alanı olarak koruma altına alındığını, bu sayının 245’e çıkacağını kaydetti.
‘245 ova tarımsal sit alanı olacak’ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yaklaşık 6 milyon hektar alanda 192 ovanın Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit alanı olarak koruma altına alındığını belirterek, "Şu anda 53 ovayla ilgili bir çalışmayı da Bakanlar Kuruluna gönderdik. Bu sayı 245 olacak. Bunu gittikçe artıracağız." dedi. 
Fakıbaba, Bakanlıkta düzenlenen 5 Aralık Dünya Toprak Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, toprağın üretimin temel dayanağı, zenginliğin ve servetin gerçek kaynağı olduğunu söyledi.
Toprağın önemine ilişkin farkındalığın sadece Bakanlıkça oluşturamayacağına işaret eden Fakıbaba, köylerde, ilçelerde Toprak Günü'nün herkes tarafından kutlanması gerektiğini bildirdi.
Fakıbaba, toprak kaybının minimize edilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
"Toprağı korumak için yoğun mücadele veriyoruz ama şimdi deseniz ki '4,5 aydan beri toprağı tam koruyabildin mi', koruyamadım. Çünkü bakıyorsunuz öyle bir ihtiyaç ortaya çıkıyor ki derler ya, 'Yukarıya tükürsen bıyık, aşağıya tükürsen sakal', tam öyle bir olay. Bu dengeyi mümkün olduğu kadar toprağın lehine düşünerek kayıpları minimize etmek en başlıca görevlerimiz arasındadır."
AK Parti hükümetleri tarafından toprağın korunmasına yönelik yasal boşluğun giderildiğini vurgulayan Fakıbaba, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile bugüne kadar 605 bin hektar tarım alanının amaç dışı kullanımını engellediklerini dile getirdi.
Fakıbaba, AK Parti hükümetlerinin tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlediğinin altını çizerek, tüm mirasçıların haklarını koruyarak gerekli düzenlemelerin yapıldığını anlattı. 
Ülke genelinde faaliyet gösteren 260 toprak analiz laboratuvarı olduğuna işaret eden Fakıbaba, "Toprak analiz laboratuvarlarıyla ilgili sıkıntılarımız var. Güvende bir azalma söz konusu, bu doğrudur. Bunu not edelim, güveni tekrar kazanalım. Eleştirilere açık bir Bakanlığız. Bu konuda aynı güven azlığı Bakan olarak bende de var. Bunu mutlaka gidermemiz lazım." diye konuştu. 
AK Parti iktidarı döneminde toplulaştırılmış alanların 5,5 milyon hektara çıktığını belirten Fakıbaba, bu konuda 2019 hedeflerinin 7,5 milyon hektar, 2023 hedeflerinin de 14 milyon hektar olduğunu bildirdi. 
Fakıbaba, "Büyük ovalarımızı koruma altına alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Bu kapsamda 2017'de yaklaşık 6 milyon hektar alanda 192 ovamızı Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit alanı olarak koruma altına aldık. Şu anda 53 ovayla ilgili bir çalışmayı da Bakanlar Kuruluna gönderdik. Bu sayı 245 olacak. Bunu gittikçe artıracağız. Toprağa değer vermeyen, üretmeyen ülkeler başkalarına muhtaç ve bağımlı ülkelerdir." değerlendirmesinde bulundu. 
Fakıbaba, toprağı suyla çiftçiyi bilgiyle buluşturacaklarını dile getirerek "Yarın Çevre ve Orman Bakanımız ve bürokrat arkadaşlarımızla toplantımız var. Bu toplantının ardından Sayın Başbakanımıza bilgi vereceğiz." dedi. 
"Bakanlığın gündemine tarımsal sekileri getirmek istiyoruz" 
TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç da toprağın öneminin gittikçe arttığına işaret ederek en büyük sorunun tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı olduğunu söyledi. 
Ataç, Bakanlığın çalışmalarıyla büyük ovaların koruma altına alındığını ancak orada da bazı istisnaların göze çarptığını vurgulayarak tarım topraklarına termik santraller yapıldığına dikkati çekti. 
İklim değişikliğiyle kuraklık beklendiğini ifade eden Ataç, "Biz Bakanlığın gündemine tarımsal sekileri getirmek istiyoruz. Orman arazilerinde ciddi şekilde tarımsal sekiler yapıldı fakat tarım arazilerinde de aynı uygulamaların gündeme gelmesini ve Bakanlığın desteğiyle yaygınlaştırılmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 
Ataç, topraktaki organik madde oranının artırılması gerektiğini belirterek Rize bölgesinin hızla organik tarıma geçirilmesini istediklerini bildirdi.
Köylerdeki ortalama yaşın 59'a ulaştığını anımsatan Ataç, köylünün para kazanması için en önemli yolun kooperatifçilik olduğunu, bu nedenle kooperatifçiliğin gündeme alınması gerektiğini vurguladı.  
Ataç, kızların, sosyal güvenliği olmadığı için çiftçi gençlerle evlenmekten çekindiğine işaret ederek üreticilere özel bir sosyal güvenlik sisteminin getirilmesi gerektiğini, bunun tarım istihdamına da büyük ivme kazandırabileceğini kaydetti. 
Deniz Ataç, bir an önce toprak analizi konusunda ciddi bir araştırma yapılarak teknik eleman desteğiyle pestisit ve kimyasal gübre kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. 
 "Üreticilerin tamamı ÇKS'ye dahil edilmeli"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Coşkun da su kaynakları üzerindeki baskı ve nüfus artışının sürekli yükseldiğine dikkati çekerek sanayileşme, şehirleşme, turizm ve karayolları için verimli tarım arazilerinin kullanılması gibi etkenlerin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.
Coşkun, valilikler ve büyükşehir belediyelerinin tarım arazilerinin korunmasına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerek toplulaştırılmış tarım alanları büyüklüğünün hedeflenen rakama ulaşmasını beklediklerini söyledi. 
Çiftçinin beklediği geliri elde edemediğini ve sektörü terk ettiğini ifade eden Coşkun, üreticilerin tamamının Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil edilmesi ve desteklemelerin artırılması gerektiğini dile getirdi. 
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji de toprak kaynaklarının dünya genelinde giderek bozulduğunu belirterek Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının maddi ve teknik hizmetlerinin sürdürülebilir tarım için büyük katkı yaptığını söyledi.
Bakan Fakıbaba, konuşmaların ardından "Toprak varsa hayat var" konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. 
"2018 yılı tarım ve hayvancılık yılı olacak”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018 yılının tarım ve hayvancılık yılı olacağını belirterek, "Bizim kendi programımızda, inşallah 2,5-3 yıl içerisinde et ithalatını önleyecek önlemleri, tedbirleri alıyoruz." dedi.
AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fakıbaba, yılbaşından itibaren ekmek gramajının alt sınır olarak 200 grama düşürüleceğinin hatırlatılması üzerine, "İsraf diyoruz ya, yani 250 gram ekmek bazen israf oluyor. Şu anda bir düşünce aşamasında, 'Acaba yani biz bunu onar gram, onar gram azaltsak israfı önleyebilir miyiz?' Bu bağlamda çalışmalarımız devam ediyor. Ama kesin bir şey yok." açıklamasında bulundu.
"Tebliğ yayınlanmadı mı?" sorusuna ise Fakıbaba, şu yanıtı verdi:
"Orada eğer 200, 210, 220, 230 deniliyorsa israf düşünülerek söylenmiştir. Yoksa başka bir amaçla değildir. Şu anda kesin bir olayımız da yok, çalışıyoruz. Sadece israfı önlemek amacıyla ekmekler çöpe gitmesin diye 'Acaba bunun gramajını düşürdüğümüzde bunda başarılı olabilir miyiz, olamaz mıyız', onun hep araştırmasını yapıyoruz. Şu anda da kesin bir şeyimiz yok. İsrafı önleyeceğimize inanırsak olabilir, önlemeyecek olursak o zaman devam eder."
Ucuz et uygulamasında dönüşlerin nasıl olduğuna ilişkin soru üzerine Fakıbaba, bu konuda her geçen gün daha iyiye gidileceğini söyledi.
Bunun, başkalarıyla yarış olmadığını ve özel sektörü de desteklediklerini vurgulayan Fakıbaba, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 50 ve daha altında büyükbaş hayvanı olan yerli üreticilere hayvan başına 250 lira kesim desteği ödemesi yapılacağını aktardı.
Bu alanda daha da çok desteğin geleceğini belirten Fakıbaba, "2018 yılı tarım ve hayvancılık yılı olacak. Buna emin olun." diye konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde çeşitli illerde temaslarda bulunduğunu da aktaran Fakıbaba, o bölgede insanları kalkındırmak amacıyla özellikle hayvancılık alanında çok farklı projeleri hayata geçireceklerini dile getirdi.
"Türkiye'de üretilen etleri daha mı çok tüketeceğiz?" sorusu üzerine ise Fakıbaba, "Bizim kendi programımızda, inşallah 2,5-3 yıl içerisinde ithalatı önleyecek önlemleri, tedbirleri alıyoruz." dedi.
 
bakan fakıbaba toprak günü sit alanı tarım