Adana’da turunçgiller ilaçla korunuyor

15 August Tuesday, 2023
Türkiye’nin narenciye deposu Adana’da zararlılara karşı mücadele mesaisi başladı. Akdeniz meyve sineğine karşı üreticiler harekete geçti.
Adana’da turunçgiller ilaçla korunuyor
Adanalı yetiştiricilerin turunçgillerde görülen Akdeniz meyve sineği’ne karşı mücadelesi sürüyor.

Ülkemiz ve Akdeniz Bölgesi ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan, gerek iç piyasada gerekse dış piyasada yoğun bir talep gören turunçgillerde hedef sıfır hata ile üretim yapmak. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinin teknik elemanları tarafından sahada yapılan gözlemlere göre popülasyonu ilaçlama sınırında olan Akdeniz Meyve Sineğine karşı toplu mücadele yapılıyor. 10 Ağustosta başlayan ve 16 Ağustos’a kadar tüm narenciye ve sert çekirdekli meyve bahçelerinde uygulanacak olan toplu mücadele programında zehirli yem kısmi-dal yöntemi ile ağaçların bir tarafına kimyasal ilaçlama yapılıyor.
 
Seyhan ilçesi Mıdık Mahallesinde ilaçlama yapılan bir narenciye bahçesini ziyaret eden Adana İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Efe Güler, daha önce 13-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında toplu mücadele yapıldığını hatırlattı. Akdeniz Meyve Sineğinde ihracatta sıfır tolerans gösterildiğini ve bu sebeple toplu mücadele yapılmasını uygun gördüklerini kaydeden Güler, “İhracata giden ürünlerin daha kaliteli ve daha verimli olması için sahadaki duruma göre bir sonraki dönemde de bu mücadeleyi gerçekleştireceğiz. 15 Ağustos tarihine kadar üreticilerimizden bu zararlıya karşı gereken ilaçlamaları yapmalarını bekliyoruz. Şu anda saha gözlemlerimize göre sineğin oranları düşük. Bu mücadele ile daha da düşürmeyi planlıyoruz.” dedi.
 
Seyhan ilçesi Salmanbeyli Mahallesinde 160 dekarlık narenciye bahçesinde ilaçlama yapan Şefik Gözüküçük ise “Akdeniz meyve sineğine karşı ikinci toplu mücadelemizi yaptık. İl ve ilçe müdürlüğümüzün gözetimi altında gerekirse yine mücadele yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
 
Adana’da 700 bin dekar alanda yılda ortalama 1 milyon 600 bin ton narenciye üretimi yapılıyor. Türkiye üretiminin yüzde 30’unu karşılayan Adana’da Eylül ayında başlayan narenciye hasadı ertesi yıl Mart ayına kadar devam ediyor.
 
Başta narenciye olmak üzere sert çekirdekli meyvelerin etli kısmı ile beslenen Akdeniz Meyve Sineği mücadele edilmediği durumda gerek ihracatı gerekse dekara verimi olumsuz etkiliyor.
 
 
Adana Seyhan Narenciye İhracat İlaçlama Mücadele