Antalya’da gerçekleştirilen ‘tohumculuk zirvesi’ sona erdi

15 December Friday, 2023
Türkiye Tohumcular Birliğinin Antalya’da gerçekleştirdiği Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi ikinci gününde de üst düzey konuklarla üreticileri buluşturmaya devam etti. Katılımcılara kurum faaliyetleriyle ve projeleriyle ilgili bilgi veren Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Web Tarım TV yayınlarının önemini anlattı.
Antalya’da gerçekleştirilen ‘tohumculuk zirvesi’ sona erdi
Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi renkli ve samimi bir oturumla devam etti. Türkiye Tohumcular Birliğinin düzenlediği çalıştayın ikinci gününde de Tarım ve Orman Bakanlığının üst düzey yöneticileri sektör temsilcilerini bilgilendiren sunumlar yaptı. TAGEM Genel Müdürü Metin Türker, Ar-Ge faaliyetlerini anlattı. Türker, “ Bizim öncelikle yapmamız gereken 2 konu vardır, bunlardan birisi doğal kaynaklarımızdan toprak kaynaklarımızı artıramıyoruz, o zaman sulama alanlarımızı artırabildiğimiz kadar artıracağız, suyu verimli kullanarak daha fazla alanın sulanmasını sağlayacağız. İkinicisi de verimli, kaliteli,  kuraklığa ve soğuğa dayanıklı, hastalıklara karşı çeşitleri geliştirmek zorundayız. Bu da yetmez bunun 1 adım sonrası yetiştirme teknolojileri ile de ilgili gelişen teknolojileri de tarıma mutlaka ilave etmemiz lazım. Bu noktada da olay geliyor ARGE’de kilitleniyor.” İfadelerini kullandı.

TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç de “sertifikali tohum verimi arttırır” vurgusu yaptı. Gezginç,  “TİGEM’in ana faaliyet alanlarından birisi tohumluk. Tohumlukta ne yapıyoruz? Piyasa anlamında biz bugün özellikle hububat tohumunda piyasanın %20’sine hâkimiz. Zaman zaman bu %25’lere kadar çıktığı oluyor ki geçen seneki piyasada satış oranımız % 23 idi. Piyasanın bu anlamda lideriyiz. Ciddi bir kapasitemiz var, ciddi üretim alanlarımız var.” Dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nin “Türkiye yüzyılı üretimin yüzyılı olacak” sözünü hatırlatan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Başkanlığın proje ve faaliyetlerini tanıtan Daire Başkanı Çolakoğlu, Web Tarım TV yayınlarıyla ilgili bilgi verdi.

Çolakoğlu,  “Bizim de Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak temelde öğrencilere, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik faaliyetlerimiz var. Biz de bu faaliyetleri planlarken elbette bakanlığımızın genel politikaları çerçevesinde hareket ediyoruz. Şunu söylemeden de geçemeyeceğim canlı hayatının devam etmesi için 5 temel değişken var. Sizlerin de malumu, hava, toprak ve su. Kaldı ki bunlar bizim bakanlığımızın logosunda mevcut, bunun yanında bir de güneş ve elbette sizin iştigal alanınız tohum var. Bunlar olmazsa canlıların hayatını ikame etmesi mümkün değil. Özelde yaptığınız şeyin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.” Dedi.

Oturumun bir diğer konuşmacısı Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu üyesi Mustafa Hamurcu da kooperatiflerin üretim süresinde kilit rol üstlendiğini kaydetti.

Tohumculuk sektörünü Antalya’da bir araya getiren Türkiye Tohumculuk Zirvesi iki günlük yoğun programın ardından değerlendirme toplantısıyla sona erdi.
tohum tohumculuk zirve Çolakoğlu TAGEM çalştay webtarımtv eğitim yayın