Arıcılık haritası çeşitleniyor

25 September Monday, 2023
Türkiye’nin aracılık ile ilgili tüm bilgilerinin bulunduğu Türkiye Arıcılık Haritasına yeni veriler ekleniyor. Son eklemeleri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı duyurarak, “Haritamıza flora çeşitliliği ve bitki çiçeklenme dönemleri ile bal ormanları da eklendi.” dedi.
Arıcılık haritası çeşitleniyor
Türkiye Arıcılık Haritasına yeni veriler ile çeşitleniyor.

aricilikharitasi.tarimorman.gov.tr internet sitesiyle vatandaşın hizmetine sunulan verilere son eklenen başlıklar flora çeşitliliği ve bitki çiçeklenme dönemleri ile bal ormanları oldu. Türkiye geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanan söz konusu harita, renk skalası ile belirtilmiş üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimini içeriyor. Haritada ayrıca ülke genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de yer alıyor.

Son eklemeleri duyuran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'nın 2022 verileri ile güncellendiğini bildirdi. Son düzenlemeyle flora çeşitliliği ve bitki çiçeklenme dönemleri ile bal ormanları ve kapasitelerinin de eklendiği haritada ileriki süreçte gezginci arıcıların konaklama noktalarına da yer verileceğini belirten Yumaklı, “Ülkemiz genelinde toplam 962 bin 653 kovan kapasitesine sahip 90 bin 577 hektarlık alanı kaplayan 750 adet bal ormanımız bulunuyor. Haritada yapılan son güncellemeler ile arıcılarımız illerin flora çeşitliliği ile bitkilerin çiçeklenme dönemlerine, bal ormanı alanları ile kovan kapasitelerine ulaşma imkanı bularak arılarını hangi bölgeye hangi dönemde, hangi çiçek için götüreceklerini belirleyebilecekler. Bununla birlikte harita ‘TarımCebimde’ mobil uygulamamıza da entegre edildi” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, bal üretiminde verimliliği artırmaya yönelik çalışma ve projelerinin artarak devam edeceğini dile getirerek, “Bal üreticilerimizi her alanda desteklemeyi sürdüreceğiz. Oluşturduğumuz Türkiye Arıcılık Haritası da hem bu alanda faaliyet gösteren paydaşlarımız hem de vatandaşlarımız için dijital bir rehber niteliği taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.
tarım orman bakan İbrahim yumaklı arıcılık bal ormanı