Bakan Kirişci ‘Şap kararını’ açıkladı

26 April Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Trabzon ve Rize’yi ziyaret etti. Bakan Kirişci Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile beraber Trabzon’da bazı açılışlara katıldı. Daha sonra Rize’ye geçen Kirişci burada da şap hastalığı nedeniyle durdurulan hayvan hareketleri ile ilgili alınan kararları açıkladı
Bakan Kirişci ‘Şap kararını’ açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Doğu Karadeniz’de temaslarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile beraber Bakan Kirişci bakanlığın tesis açılış törenlerine katıldı.

Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası açılışında konuşan Kirişci, kombina tesisinin ilk olduğuna dikkat çekerek, yörede hayvancılığın gelişeceğini söyledi. Kirişci, hayvansal üretimde yüzde 72’lik bir artışla büyükbaş hayvan sayısını 17 milyona, son 20 yılda yüzde 76’lik bir artışla küçükbaş hayvan sayısını ise 56,3 milyona getirdiklerini söyledi. Kirişci, “Tarımla ilgili bütün faaliyetlere Cumhurbaşkanımızın riyasetindeki hükümetimiz şu ana kadar tüm Türkiye genelinde 817 milyar liralık destek verdi. 2023 yılı için 55,5 milyar lira. Trabzon’umuzu da 20 yılda 17,7 milyar lira tarımsal destek ve yatırımlar gerçekleştirildi. Elbette daha fazlasını Trabzon’umuz hak ediyor. 2002 yılında bitkisel üretim 98 milyon ton iken şuanda bunu 128,6 milyon tona getirdik ki tüm zamanların en yüksek üretimidir. Yani üretimde yüzde 30’un üzerinde bir artış sağladık. Hayvansal üretime gelince yüzde 72’lik bir artışla büyükbaş hayvan sayımızı 17 milyona, küçükbaş hayvan sayısını son 20 yılda yine yüzde 76’lik bir artışla 56,3 milyona getirdik. Bu arılı kovan, su ürünleri yetiştiriciliği bu alanda da yeni aynı şekilde üretimimizi arttırmaya devam ettik. Bu tesisin bize şu anda ülkemize yaptıracak olsak bugünkü güncel değeri 240 milyon dolar. Burada kardeşlerimiz çalışacak burada alınan etler kesimler ve daha sonra işleme faaliyetleri yürütülecek. 2 bin 600 ton kıyma, 450 ton kuşbaşı, 200 tondan fazla yine kavurma olmak üzere antrikot ve diğer ürünleri burada üretilip inşallah buradaki Trabzonlu hemşehrilerime başta olmak üzere bölge illerine sevk edilecek. Bunlar durup dururken olmadı. Bu noktaya durup dururken gelinmedi. Bugün hayvansal üretim için verdiğimiz toplam destek 9.7 milyar lira. 20 yılda verdiğimiz destek 187 milyar lira. Bu destekler sayesinde buralara geldi. Et ve süt kurumumuz burada bir regülasyon görevi görecek. Buradaki üreticilerimizin üretimleri konusunda üreticilerimizi teşvik edecek. Üreticilerimiz Allah’ın izniyle bu sözleşmeli besicilik, sözleşmeli süt inekçiliği sayesinde yarın bugünkünden daha düzenli ve öngörülebilir gelirlere kavuşacak. Bu ülkenin her türlü ihtiyaçları yine yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek. Daha fazlası sağlanacak. Bu tesis sayesinde bu bölgede Akçaabat köftemiz başta olmak üzere inanın ve tür ürünlerinde dağıtımı mümkün hale gelecek. Bu tesis Doğu Karadeniz’de değil tüm Karadeniz’de ilk ve tek tesistir. Bunun da bilinmesinde yarar görüyorum. Bu bölgede toplam 550 bin civarında büyükbaş hayvan, 845 bin civarında da küçükbaş hayvan var. Bunları 2002 yılında verilen toplam destek miktarı 1 milyon 275 bin lira idi. Ama bugün 120 milyon 750 bin liraya ulaştı. İnşallah bu tesis ile birlikte daha fazla bu bölgede hayvancılık hayat bulacak. Meraları ile meşhur olan bu coğrafya hayvancılıkta da yine varlığını gösterecek. Biz çay ve fındık ile bu bölgenin yetinmemesini, özellikle hayvancılıkla ilgili konuda daha fazla üretim yapmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu ve Akçaabat Belediye Başkanı Ekim tarafından Bakanlar Kirişci ve Karaismailoğlu’na hediye verildi. Kurdele kesiminin ardından Bakanlar, Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası'nda incelemelerde bulundu.

Akoluk İçme Suyu Arıtım Tesisini Açılışında ise Bakan Kirişci, su alanında yatırımların devam edeceğini vurguladı.  Barajlar ve göletlerle ilgili su depolama tesisleri noktasında 2002 yılında 507 tesis varken bugün bu sayının 1704'e çıktığına işaret eden Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların içerisinde Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemerli kendi alanında dünyada 5'inci, Türkiye'de en yüksek baraj oldu. 2,13 milyar metreküp su tutuyor. 2002'de 276 barajımız vardı, bu tür tesislerle 992'ye çıktı. 2002'de 133 milyar metreküp su tutuyorduk, şimdi 183 milyar metreküpe çıktı. Biz 2002'de 65 milyonduk, bugün 85 milyonuz. 2002'de ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 15 milyondu, şimdi 52 milyona çıktı. 2002'de bu ülkenin tarımsal ihracatı 3,8 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolara geldi. Arazi toplulaştırmada sadece 450 bin dekardı. Şu anda 68 milyon dekara arazi toplulaştırmasını çıkardık. 2 milyar metreküptü içme suyu, şu anda 5 milyar metreküpe çıktı. Tarımsal sulamada 2,1 milyon hektardı. Şu anda 7 milyon hektara çıktı."

Bakan Kirişci daha sonra Rize Ticaret Borsası'nda tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıda, şap hastalığıyla ilgili de bilgi veren Kirişci, "Ülkemizde geçtiğimiz şubat ayında ilk defa görülen SAT-2 serotipi şap hastalığının ülkemizde yayılımının durdurulması ve engellenmesine yönelik yürüttüğümüz çalışmalarda önemli bir aşamaya geldik. Öncelikle, SAT-2 serotipi şap hastalığının, daha ülkemizde görülmeden önce gerekli önlemleri almaya başladığımızı, 3 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde tespit edilir edilmez de etkin bir mücadele stratejisini ivedilikle hayata geçirdiğimizi hatırlatmak isterim." diye konuştu.

Kirişci, SAT-2 serotipine karşı Şap Enstitüsünde 37 gün gibi kısa bir sürede aşı üretimi gerçekleştirildiğini aktararak "Toplam 14,5 milyon aşı üretildi. Yaklaşık 13 milyona yakını sahaya gönderildi. 8 milyona yakın hayvan aşılandı. Bu süre zarfında, hayvanların kesimi, ihracı, ithali konusunda bunlara yasak getirdik. Bu süre zarfında hayvan hareketlerine yasak getirdik." ifadesini kullandı.

Ulusal Hastalık Kontrol Merkezinin şap hastalığı ile ilgili son durumu ve ülke genelindeki hayvan hareketleri kısıtlamasını ele aldığını ve 3 önemli karar aldığını vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti: "Bunlardan birincisi hem büyükbaş hem küçükbaşta eğer il sınırları içerisinde hayvan hareketi olacaksa, bu hayvan hareketinde biz herhangi bir şekilde aşılı olup olmadığını sorgulamayacağız. İkincisi, burada eğer büyükbaşın il dışına çıkarılması sırasında biz o hayvanın aşısının yapılıp yapılmadığını soracağız, aşı yapılmış ise üzerinden 21 günün geçip geçmediğini sorgulayacağız. 21 gün geçmiş ise artık bu aşılama ile ilgili etkinlik sağlanmış demektir. Üçüncü ise küçükbaş ile ilgili, il dışında nakli sırasında herhangi bir sorgulama yapmadan bu hayvanların hareketine de izin vermiş olacağız. Artık geçmiş olsun diyelim."

Kirişci, şap tarzı hastalıkların rüzgarla bile sürüklendiğine işaret ederek "Rüzgar ile bulaşabilen bu tür hastalıklarla mücadele kolay değil. Biz bir Avrupa ülkesi değiliz. Komşularımız var, onlar bizim gösterdiğimiz özeni göstermediği için bu tür sorunlar yaşanıyor. Geçmiş olsun. Hayvan hareketleri, hayvanları bir yerden bir yere nakletmek isteyenler için imkanlar sağlanmış oldu." şeklinde konuştu.

Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'nin aldığı kararlar çerçevesinde ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar, karantinası devam eden yerler dışında, 3 kural çerçevesinde 28 Nisan 2023'ten itibaren ülke genelinde kaldırılacak.
 
 
tarım orman bakan vahit kirişci trabzon rize şap