Çolakoğlu: “Üreticimizin yanındayız, üretim için yayındayız”

13 January Friday, 2023
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu TRT Radyo Haber’de canlı yayınlanan ‘Kültür Yolu’ programına katıldı. Bakanlık ve Başkanlığın kültürel çalışmaları hakkında bilgi veren Çolakoğlu, “Her daim üreticimizin yanında, üretim için yayında” olduklarını vurguladı.
Çolakoğlu: “Üreticimizin yanındayız, üretim için yayındayız”
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, TRT Radyo Haber’de yayınlanan ‘Kültür Yolu’ programının canlı yayın konuğu oldu. Çolakoğlu programda, genelde Tarım ve Orman Bakanlığının özelde ise Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının kültürel çalışmalarıyla ilgili bilgi sundu.

Çolakoğlu şunları söyledi: “Bakanlık olarak sorumluluk alanımız sadece çiftçilerimizle sınırlı değil. Vatanımızın her karış toprağına, milletimizin her ferdine hizmet yükümlülüğümüz var. Zira tarım üretimden tüketime, doğadan ekonomiye, gıdadan sağlığa, sanayiiden turizme kadar hayatımızın en kapsamlı tanımını oluşturuyor. Hele hele kelime manası ‘kültür’ olan tarımı ve toprağı bir sanatçı titizliğiyle işleyen üreticimizi kültür ve sanattan ayrı düşünmek bu sektöre yapılabilecek en büyük haksızlık ve saygısızlık olacaktır. Tarım bizim edebiyat, resim, müzik, fotoğraf, folklor gibi birçok sanat dalımıza ilham kaynağı olmuştur. Toprağıyla “en sadık yâr”i şiirlere taşımış, başağıyla kalemlere bereket saçmış, harman savurma ve tohum ekme gibi figürlerle folklora hareket katmış, renk cümbüşüyle tablolara can suyu serpmiş, türkülerimizin ise âdeta söz yazarı olmuştur. Anadolu insanımız da tarım adlı bu kültürü nakış nakış sadece desenlere değil iliklerine kadar işlemiştir.” 

"AMACIMIZ EĞİTİM, ARACIMIZ YAYIN"

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak en güncel ve doğru bilgiyi üreticilere ulaştırmanın gayretinde olduklarını söyleyen Çolakoğlu “Biz bu işlevi Başkanlığımızın adından da anlaşılacağı üzere iki temel üzerine bina ediyoruz. ‘Eğitim’ ve ‘Yayın.’ Gerek birebir, yüzyüze iletişim ve toplantılarla ve gerekse de yazılı, görsel ve dijital yayınlarla hem bilgiyi çiftçimizin ayağına götürüyor, hem de ilgili mecrelarla onların hizmetine sunuyoruz.” şeklinde konuştu. Türk Tarım Orman Dergisi, Tarım Bülteni, Web Tarım TV, Dijital Tarım Kütüphanesi, Tarım Orman Akademisi gibi yazılı-görsel yayın ve platformlarla yıllardır tarım ve ormanın ‘kültürel nabzını’ tuttuklarını kaydeden Çolakaoğlu, Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması gibi projelerle de tarımla kültür ve sanatı buluşturduklarını vurguladı.  Başkanlığın çiftçi eğitim faaliyetleriyle ilgili de bilgi veren Başkan Çolakoğlu, 2022 yılında 1 milyon 300 bin çiftçiye eğitim verildiğini söyledi. Çolakoğlu şunları söyledi: “Ülke genelinde son 20 yılda il yayım programları kapsamında gerçekleşen 1 milyon 400 bin tarımsal eğitim, yayım, bilgilendirme faaliyetlerine toplam 25 milyon 100 bin çiftçimiz katıldı.” Çolakoğlu, Başkanlığa bağlı 6 El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile de geçmişten gelen kültürel mirasa sahip çıktıklarını hem de kırsal kesime yeni istihdam imkânları sunduklarını sözlerine ekledi. Boyama ve hikâye kitaplarından “tarım kamp”larına kadar değişik yelpazede çocuklara yönelik çalışmalarda bulunduklarının da altını çizen Çolakoğlu, tarım adlı kültürel mirası gelecek nesillere aktarmanın önemine vurgu yaptı.  
 
 
trt trthaber radyo kültüryolu tarım orman yayın eğitim eydb bülent çolakoğlu