‘Değişim mümkün’ dediler mutfağa girdiler

07 October Friday, 2022
İstanbul’da devam eden “Değişim Mümkün” adlı bölgesel konferans kapsamında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve protokol üyeleri gıda israfına dikkat çekmek için mutfağa girdi.
‘Değişim mümkün’ dediler mutfağa girdiler Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi’nin işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen “Değişim Mümkün” adlı bölgesel konferans kapsamında bugün keyifli bir etkinlik gerçekleştirildi. 

Türkiye Hükümeti’nin desteğiyle FAO – Türkiye Ortaklık Programları bünyesinde yürütülen “Azerbaycan, Orta Asya ve Türkiye’de Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması” projesinin bir parçası olan konferansın açılış konuşmalarını ve yuvarlak masa toplantısını takiben Türkiye ve Orta Asya ülkeleri’nin üst düzey katılımcıları, Türkiye’nin ilk gastronomi platformu Gastronometro ev sahipliğinde mutfağa girdi ve gıda israfının önlenmesi konusunda mesajlar vererek yemek pişirdi.

 Eğitmen bir şef rehberliğinde, kullanılan gıdaların tek bir parçasının bile israf edilmediği yemekler yapmak üzere mutfağa giren isimler arasında Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sadi Karimzoda, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Genel Direktör Yardımcısı  Sayın Vladimir Rakhmanin, Ekonomik Isbirligi Teskilati Genel Sekreteri Buyukelci Sayin Khusrav Noziri, Kırgız  Cumhuriyeti Tarim Birinci Bakan Yardımcısı Sayin Nurdin Alisherov, Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakan Yardımcısı Tamabek Abylkhai Galymuly, Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakan Yardımcısı Sayın Begmyrat Atayev, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO) Orta Asya Alt Bolge Koordinatoru ve Türkiye Temsilcisi  Viorel Gutu, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Orgutu (FAO) Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Özbekistan Tarım Bakanlığı Gıda Endüstrisi ve İşleme Geliştirme Daire Başkanı Otajon Pirmonov ve ilgili kurumların temsilcileri vardı.

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle 20 Mayıs 2020 tarihinde, gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanya başlatmıştır. Kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO; gıda kayıpları ve israfı konusunda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde mücadele etmeyi, ilgili tüm tarafları bilinçlendirerek toplumsal farkındalık düzeyini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca Türkiye'de gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin uluslararası alanda model haline getirilmesi amaçlanmaktadır. "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyası kapsamında; tüketicilerin gıdalarını nasıl koruyacakları, alışverişe planlı çıkmaları, güvenilir gıdanın yeniden dağıtımı, gıda artıklarının yeniden işlenerek gıda dışında başka ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok konuda farkındalık çalışmaları yapılıyor.
tarım orman gıdanı koru bakanlık bakan yardımcısı Ebubekir Gizligider fao birleşmiş milletler