“Depremden hemen sonra görev başındaydık”

08 February Thursday, 2024
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Tarım Orman Gündemi programına katıldı. Asrın Felaketi Kahramanmaraş Depremlerinin ardından DSİ çalışmalarını aktaran Genel Müdür Balta, su hizmetlerinin yanı sıra vatandaşların bütün ihtiyaçları için çalıştıklarını belirtti. 2024 Projelerine de değinen Balta, bu yıl içerisinde 527 tesisi hizmete açacaklarını söyledi.
“Depremden hemen sonra görev başındaydık”
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Tarım Orman Gündemi programına konuk oldu.

DSİ Genel Müdürü Balta, asrın felaketi Kahramanmaraş depremlerinin ardından DSİ çalışmalarına değindi. 8 bin den fazla personelle deprem bölgesinde çalışma yürüttüklerini ifade eden Balta, “Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya illeri başta olmak üzere 4,4 milyon ton enkaz kaldırma işlemi yapılmıştır. Defin işlemlerine destek verilmiş, çadır ve konteyner kent altyapı çalışmalarında faal görevler alınmıştır. Ayrıca 2,3 milyon litre DSİ'ye ait motorin dağıtımı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait 5,2 milyon litre motorin de DSİ tarafından dağıtılmıştır. Böylelikle toplamda 7,5 milyon litre motorin dağıtımı DSİ tarafından yapılmıştır. Bunun yanında vatandaşlarımızın tıbbi malzeme, odun, kömür, battaniye, hijyen malzemesi ve bunun gibi pek çok ihtiyacı da karşılanmıştır. Sadece kurumsal kapasite değil aynı zamanda DSİ’ye iş yapan yüklenici firmaların da arama, kurtarma, yardım malzemesi temini, lojistik konularda depremzedelere yardımcı olmaları sağlanmış, ülke çapında DSİ’ye ait bütün misafirhaneler depremzedelerin kullanımına açılmıştır.” dedi.

Deprem bölgesindeki çalışmaların AFAD’ın yönlendirmesi ile yapıldığını ifade eden Balta, “DSİ tarafından Kahramanmaraş'ta 47, Hatay'da 45, Malatya'da 43, Adıyaman'da 5, Kilis’te 2 ve Osmaniye’de 5 adet olmak üzere toplamda 147 adet kuyu açılmıştır. Bu kuyularla 93 milyon m3/yıl içme suyu sağlanarak 833 bin 580 kişiye yetecek kadar içme suyu, 9 bin 520 dekar alanı sulayacak sulama suyu sağlanmıştır. Depremden etkilenen 11 ilimiz ve bunlara bağlı ilçelerde içme suyu kaynakları, iletim hatları, arıtma tesisleri, depo bağlantı hatları ve depolarda oluşan tüm hasarlar giderilmiştir. Arıtılmış su il ve ilçelerin içme suyu depolarına kadar iletilerek vatandaşımızın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca, İlbank ile Su ve Kanalizasyon İdarelerinin sorumluluğunda olan şehir şebekelerindeki arızalara bakım onarım ve malzeme desteği sağlanmıştır. Deprem sonrası Suriye tarafında bulunan Al-Rastan Barajının tedbir amaçlı boşaltılması sebebiyle Asi Nehri’nde aşırı su yükselmesi sonucu Amik Ovası, kırsal yerleşimler ve havalimanının su altına kalma tehlikesine karşı, DSİ tarafından makineli çalışmalar yapılarak gerekli tedbirler alınmış, Amik Ovası, yerleşim yerleri su baskınlarına karşı korunmuştur. Burada da önemli bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Yine Asi Nehri’ndeki su yükselmesi ile Hatay Havalimanına ve terminal binasına su basmasını engellemek için havalimanına ait hasar gören drenaj pompaları onarılmıştır. Bunlara ilave olarak DSİ’ye ait 6 adet pompa takviyesi ile havalimanının su altında kalması önlenerek havalimanı trafiğinin aksamadan devam etmesi sağlanmıştır. İçme suyu temini konusunda ilave bir bilgi vermek gerekirse; bildiğiniz gibi TOKİ bölgede yeni konutlar inşa ediyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapımı gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan yerleşim yerlerinin, acil içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması için AFAD ve DSİ arasında imzalanan protokol kapsamında 32 yerleşim yeri yaklaşık 87 bin konutun içme suyu DSİ Genel Müdürlüğü tarafından temin edilecektir, bu konu ile alakalı çalışmalarımız devam etmektedir.” diye konuştu.

Balta son olarak 2024 yılı yatırımları ve açılacak tesislere de değindi: “2024 yılı içinde de tek bir damla suyu bile heba etmeden aziz milletimizin hizmetine sunmak adına DSİ olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sayın Bakanımızın himayelerinde bu ülkeye önemli projeler kazandırmaya da devam edeceğiz. Bu minvalde 2024 yılı sulama yılı olacaktır. Bütçemizin yüzde 78’lik kısmını bu amaçla tarım sektörü yatırımlarında harcamayı planlıyoruz. Devam eden yeni sulama projeleri ve rehabilitasyon projeleri ile suyumuzu tarlalarımız ile buluşturmaya devam edeceğiz. Bu konuyu biraz açmak gerekişe; 2024 yılında; 53 adet baraj, 20 adet gölet ve bent, 65 adet sulama tesisi, 23 adet toplulaştırma projesi, 16 adet içme suyu tesisi, 2 adet atıksu tesisi, 19 adet Yeraltı barajı, 15 adet HES ve 314 adet taşkın tesisini olmak üzere toplam 527 adet tesisi tamamlayarak aziz milletimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”
dsi deprem devlet su işler tarım orman yatırım sulama