Diyarbakır’da manda sayısını artıracak proje

20 December Thursday, 2018
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, "Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliği Desteklemesi Projesi" kapsamında Silvan İlçesi Gürpınar Köyü’nde yapılan manda işletmesi ziyaret edildi.
Diyarbakır’da manda sayısını artıracak proje Haber: Diyarbakır İl Enformasyon

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine Yönelik Proje kapsamında manda yetiştiriciliği yapan Diyarbakır Silvanlı köylüler ziyaret edildi.
 
Proje ile Diyarbakır ve çevre bölgelerin damızlık manda üretimi konusunda önemli bir üs haline gelmesi planlanıyor.
 
Proje kapsamında yetiştirilen mandalar en az 3 aylık gebeyken üreticilere verilip, mandaların bölgede çoğaltılması sağlanacak.
 
2017 yılında yatırım programına alınan Silvan İlçesi Gürpınar köyünde manda yetiştiriciliği yapan Recep Birtane de yaklaşık 1.5 milyon liralık yatırımı karşılığında yaklaşık 690 bin lira tutarında hibe desteği aldı.
 
Diyarbakırlı üretici Recep Birtane’nin 12-24 aylık 150 baş damızlık manda düvesi ve 24 ay üstü 3 Baş damızlık manda boğası destek ödemeleri kapsamında temin edildi.
 
Projenin tamamlanması sonrası İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli ve ilin önde gelen yetkilileri, Recep Birtane’nin açmış olduğu tesisi ziyaret ettiler.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ziyaret sırasında yaptığı açıklamada;  “Bu proje Bakanlığımız tarafından 12 ilde uygulanmaktadır. İlk yapılan tesislerden bir tanesi de şuan içinde bulunduğumuz tesistir. Diyarbakır ilinin manda yönüyle bir altyapısı var, geçmişi var. İlimizde manda sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar kapsamında 2002 yılında, 2 bin 500 civarında olan manda sayısı bugün geldiğimiz nokta 18 bin rakamını geçti. Diyarbakır Türkiye’de manda sayısı bakımında ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla yapılan çalışmalar neticesini verdi.” diye konuştu.
 
Manda Yetiştiricisi Recep Birtane de köylerinin Batman barajının bitişiğinde, mandacılığa elverişli bir köy olduğunu vurgulayarak, “Tarım ve Orman Bakanlığından almış olduğum yüzde elli hibe ile işletmemi kurdum. Tarım ve Orman Bakanlığına sağladığı hibe için, İl ve İlçe Müdürlüklerine proje aşamasında sundukları destek için teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Diyarbakır’da uygulanan proje kapsamında açılan tesisin bölge ekonomisine de büyük katkılar sağlaması bekleniyor.
 
 
diyarbakır manda üretim tesis