Doğanın bekçileri yaban hayatını koruyor

29 January Monday, 2024
Van'ın karlı dağlarında kaçak avcılara karşı ekipler 7-24 görevlerini sürdürüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler karlı arazilerde soğuk havaya rağmen saatlerce kaçak avcıların izini sürüyor. Koruma çalışmaları sonuçsuz da kalmıyor. Denetimlerle yöredeki yaban hayvanı nüfusunda artış kaydedildi.
Doğanın bekçileri yaban hayatını koruyor
Doğanın bekçileri yaban hayatını koruyor.

Çetin kış şartlarının etkili olduğu Van ve kırsalında yaban hayatı ile doğayı korumak için mesai gözetmeden çalışan "doğanın bekçileri", sabahın ilk ışıklarında arazi araçlarıyla av faaliyetlerinin yapıldığı bölgelere ve avlaklara gidiyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri zaman zaman kar kalınlığının bir metreyi bulduğu arazilerde kaçak avcıların izini sürüyor.

Teknolojinin son imkanlarını kullanan ekipler yardıma muhtaç hayvanların da imdadına yetişiyor. Tedaviye muhtaç hayvanlar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine götürüyor.

Güvenlik güçleriyle koordineli görev yapan ekiplerin çalışmaları sayesinde, nesli koruma altındaki yaban keçileri başta olmak üzere bölgedeki yaban hayvanı nüfusu da arttı.

Doğaseverlerden Barış Yaşar, ekiplerin sürekli sahada denetim yapmasının yaban hayatının canlanmasını sağladığını söyledi.

Daha önce çok nadir karşılaşılan türlerin artık sürüler halinde görüldüğünü anlatan Yaşar, şunları kaydetti: "Artık yaban keçilerini her yerde görebiliyoruz. Vatandaşlar da sahip çıkmaya başladı. Tabii tek başına yeterli değil. Zaman zaman kaçak avcıları görüyoruz ve müdahale ediyoruz. Jandarmaya haber veriyoruz. Kısa sürede DKMP Müdürlüğü ekipleri de alana geliyor. Sık sık gelip yaban keçilerinin yaşadığı yerleri kontrol ediyorlar. Bu koruma çalışmaları sayesinde yaban keçilerinin sayıları gittikçe arttı. Bu da bizi memnun etti. Bu bölgede sadece yaban keçisi değil ayı, tavşan, kurt gibi birçok yaban hayvanı var. Herkesin yaban hayatını sahiplenmesi, koruması lazım. Avcılara müsaade etmememiz lazım."

Vatandaşlardan Yusuf Şeker de "Her gün doğada denetimlerin yapılması bizi mutlu ediyor. Allah onlardan razı olsun. Bu hayvanlara sahip çıkmamız, onları yaşatmamız gerekiyor. Özellikle yaban keçilerini korumak için çaba sarf ediyoruz. Doğa, yaban hayvanlarıyla güzel." dedi.

Yemleme çalışmaları da yapan ekipler sorumluluk sahalarındaki yaşam alanlarına 25 ton buğday, yonca ve saman bıraktı.
doğa koruma milli park kaçak avcı van denetim