Dünya Gıda Günü kutlandı

17 October Tuesday, 2023
16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliklerle bütün dünyada kutlandı. Ankara’daki etkinliğe video mesajı gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tahıl koridoru hatırlatması yaparak açlık krizinin önüne geçtiklerini dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuşmasında su olmadan hayat olmayacağını söyledi.
Dünya Gıda Günü kutlandı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş gününe atfen ilan edilen 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliklerle kutlandı.

Bu yılki teması “Su Hayattır, Su Gıdadır” olan günün Ankara’daki kutlamalarının adresi Orman Genel Müdürlüğü Konferans salonu oldu.

Etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajı yayınlandı. Düzenlenecek etkinlikleri, suya ilişkin farkındalığı artıracağına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Su stresi çeken bir ülke olarak elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmanın gayretindeyiz. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak son 21 yılda su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Erdoğan, “Kuraklıkla mücadele stratejisi ve eylem planımızı bu yıl yenileyerek yol haritamızı oluşturduk. Tarımsal sulama yanında, sanayide ve bireysel tüketimde kullanılan su miktarının da azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için kendi vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu davranmaya davet ediyoruz.” dedi.

Erdoğan video mesajında, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden “2030’da sıfır açlık” yaklaşımından giderek uzaklaşıldığına da dikkat çekti.

Tarım ve Gıda Örgütü’nün değerlendirmelerine göre dünyada her 9 kişiden birinin açlıkla boğuştuğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halbuki dünya genelinde yıllık olarak 4 ile 5 milyar ton gıda üretilmektedir. Bu miktarın 2050 yılı için öngörülen dünya nüfusuna bile yeteceği hesaplanırken, maalesef günümüz dünya nüfusuna kafi gelmiyor. Çünkü dünya genelinde her saniye üretilen 127 ton gıdanın 21 tonu zayi oluyor. Bu rakam bizlere şu an açlık çeken 735 milyon insanı tam 4 kez doyurabileceğimizi ifade ediyor.” diye konuştu.

“Tahıl koridoruyla küresel açlık krizinin önüne geçtik”

Erdoğan, son dönemde Türkiye’nin çevresinde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Birleşmiş Milletler İle birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Başta Afrika olmak üzere açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan coğrafyaların yükünü hafifletmeye yönelerek çabalarımızı devam ettiriyoruz. Kalkınma yardımları konusunda dünyanın en cömert ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin, her konuda gıda ve su krizinin çözümünde de sorumluluk üstlenmekten çekinmeyeceğini ifade etmek istiyorum. Ayrıca tüm mevkidaşlarımı, eşim Emine Erdoğan tarafından başlatılan ve Birleşmiş Milletler çatısı altında küresel bir harekete dönüşen ‘Sıfır Atık’ hamlesinin başlıklarından olan ‘Gıdada sıfır kayıp’ hedefi doğrultusunda inisiyatif almaya davet ediyorum. Yarın değil bugünden, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nden başlayalım, gıdamızı koruyalım, gıda israfına son verelim diyorum. Bu düşüncelerle, 2023 Dünya Gıda Günü Ana Etkinliği'nin başarılı geçmesini diliyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

“Su ekseninde tarımsal üretimin planlanması yapıyoruz”

Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da İsrail-Filistin çatışması nedeniyle son 10 gündür Gazze'de yaşanan durumlardan dolayı bölgedeki insanların gıdaya ulaşmalarının yanında hayat haklarının da ellerinden alındığını belirterek, "Orada maalesef bir yaşam mücadelesi söz konusu. İnsanların en temel haklarından yoksun bırakılması hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir. Bunu da başta gıdaya da ulaşma hakkı da olmak üzere, Dünya Gıda Günü'nde bir kez daha ifade etmek istiyorum. Elbette Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bütün kurumlarıyla bu hiç kimsenin kabul edemeyeceği durumu engellemek, sona erdirmek için yoğun çaba içerisinde. İnşallah çok kısa bir zamanda son bulur."

Yumaklı, tarımsal üretim yapılırken ülkenin ihtiyaçlarının bilinmesinin en önemli nokta olduğunu dile getirerek, özellikle su ekseninde tarımsal üretimin planlanması konusunu gündeme getirdiklerine işaret etti.

Suyun ve gıdanın israfıyla ilgili nelerin yapılacağı konusunda herhangi bir şüphe olmadığını anlatan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepinizin elinde planları, programları var. Bunlar üzerinde uzun uzun çalışılmış, eksik olan ya da yapmamız gereken husus artık yarın değil hemen şimdi, bugünden itibaren bunları uygulamak, bunları hayata geçirmek. Ben, Tarım ve Orman Bakanı olarak, buradaki mesai arkadaşlarım başta olmak üzere bütün kamu görevlilerine artık ellerimizdeki planları çok daha hızlı uygulamamız gerektiğini öneminin altını çizmek istiyorum. Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030'dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız içten bile değil. Su merkezli bir üretim planlaması eğer hayata geçirmemiz lazım."

"Üreticilerimizin maliyetleri çalışma başlıklarımızdan"

Su kaynaklarının nüfus artışı ve tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle baskı altında olduğunu vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti: "Ülkemiz Paris Antlaşması'na taraf olduktan sonra Cumhurbaşkanımızın 2053 net sıfır emisyon hedefiyle yeşil kalkınma devrimi vizyonu ilan edilmiş oldu. Bu bağlamda iklim eyleminin güçlendirilmesi Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum ve kalkınma hedeflerine yönelik yapılacak olan çalışmalar da önümüzdeki sürece ilişkin önemli konu başlıklarımız olarak karşımızda duracak. Üreticilerimizin maliyetleri, onların tarımsal sulamayla ilgili bilinçlendirilmesi konusu da yine bizim çalışma başlıklarımızdan."

Yumaklı, su kaynaklarının azalacağının tahmin edildiğine ve bu yüzden suya göre tarım ilkesini gündeme getirdiklerine işaret ederek, "Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi 'suda sıfır kayıp' yaklaşımını himayelerine aldı ve kendilerinin sayesinde ulusal su seferberliğini başlattık." diye konuştu.
 
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da tarım sektörünün dönüştürülmesinin küresel su krizine çözümler sunacağını belirterek, çiftçilerin suyun doğru kullanımı için bilgilendirilmeleri gerektiğini anlattı.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Demir Şarman da su mücadelesinin temelinde yatan asıl sebebin yoksul ülkelerdeki nüfus artışı değil, zengin ülkelerdeki tüketim artışı olduğunu belirtti. Şarman, "Su güvenliği, Türkiye için gelecek yıllarda önemli bir sorun olacak. Su riskini en aza indirmenin ve su direncini artırmanın yanı sıra ülkemizi küresel ekonomide avantajlı bir konuma getirmek için çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik, Türkiye'nin su politikasının ana unsuru haline gelmelidir." ifadelerini kullandı.
 
 
tarım orman gıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bakan İbrahim Yumaklı fao