FASTOOL Projesi ulusötesi toplantısı İspanya’da yapıldı

29 November Wednesday, 2023
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinatörlüğünde yürütülen kısa adı FASTOOL olan, AB Çiftlik Danışmanlık Sistemindeki Uzman Tarım Danışmanları İçin Karma Eğitim Programının Hazırlanması Projesinin dördüncü ulusötesi toplantısı 20-21 Kasım 2023 tarihlerinde İspanya’da gerçekleştirildi.
FASTOOL Projesi ulusötesi toplantısı İspanya’da yapıldı
Avrupa Komisyonu, Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının desteklediği, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinatörlüğünde yürütülen FASTOOL projesi için İspanya’da bir çalışma toplantısı düzenlendi.

Madrid’de gerçekleştirilen dördüncü ulusötesi toplantının açış konuşmasını Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu yaptı. Daire Başkanı Çolakoğlu, proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Proje Koordinatörü Nimet Kaleli de yaptığı sunumda; mevcut durumu, projenin ilerleyişine yönelik temel çalışma ve etkinlikler ile projenin zaman çizelgesine yönelik geldiği noktayı anlattı.

Uluslararası Eğitim Merkezinin proje uzmanı Bülent Sezer katılımcıları; eğitim müfredatı hazırlıklarına ilişkin yapılan ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgilendirdi.

Yapılan teknik çalışma toplantısında; proje ortağı ülkelerde ve Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda ortaya konan, uzman bir danışmanının sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanabilmesi amacıyla  hazırlanan  eğitim  modülleri  ve  eğitimlerde dikkate alınacak hususların yer aldığı uygulama rehberi proje ortakları tarafından tartışıldı. Proje uzmanlarının gruplar halinde yaptığı çalışmada da, eğitim programına ve politika önerilerine yönelik çalıştay ve anket çalışması gerçekleştirildi. Proje kapsamında yer alan pilot eğitimin uygulama şekli ve tarihleri belirlendi.

Toplantının ikinci gününde tüm katılımcılar Madrid’deki teknik geziye katıldı. Gezide ilk olarak şehir merkezine yakın çevreye zarar vermeden üretilen organik sebzelerin tüketicilerin sunumuna uygun hale getirilerek marketlere dağıtımının sağlandığı ve tarım danışmanı çalıştıran bir organik sebze pazarlama işletmesi ziyaret edildi.

Teknolojik sistemlerle süt üretimi yapan bir çiftlikte de, organik sebze pazarlama işletmesinin yaptığı uygulamalar hakkında işletme sahibi/yöneticisi ve işletmede çalışan danışmanlardan bilgi alındı. Süt üreticiliği de yapan çiftlik sahibi, üretim ve üretimine yönelik kullanılan teknolojileri katılımcılara anlattı. Ziyaretçiler uygulamaları yerinde inceledi.

Toplantıya Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Proje Koordinatörü Nimet Kaleli, Proje Uzmanı Vehbi Kahraman, Uluslararası Eğitim Merkezi Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Bülent Sezer, Ziraat Mühendisi Nilgün Gümüşay, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Kürşat Demiryürek, Araştırma Görevlisi Ahmet Yesevi Koçyiğit ile projenin uluslararası ortaklarından Avusturya, Slovakya ve İspanya’nın proje uzmanı ekipleri katıldı.
fastool proje çiftlik danışmanlık avrupa eğitim ve yayın tarım