“Güvenli Trafik Güvenli Tarım” İçin İş Birliği

14 December Wednesday, 2022
Tarımda iş kazalarını önlemek için bir araya gelen üç bakanlık “Önlem al hayatta kal” sloganıyla bir dizi çalışma başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Dairesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililer, uzmanlar ve akademisyenler; Ankara’da düzenlenen “Güvenli Trafik Güvenli Tarım” sempozyumunda bir araya geldi.
“Güvenli Trafik Güvenli Tarım” İçin İş Birliği Çiftçilerin güvenli şartlarda çalışmalarını sağlamak, tarımda iş kazalarını önlenek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen “Güvenli Trafik Güvenli Tarım” sempozyumu Ankara’da yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Dairesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğinde “Önlem al hayatta kal” mottosuyla yürütülen çalışma tüm yurtta geniş kapsamlı olarak devam ediyor.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, kırsal alanlarda, yollarda tarımsal üretim faaliyetlerinin güvenli şekilde yürütülmesi ve traktör kazalarının azaltılması için yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Ersoy, "Her ne kadar kriminal bir vaka değilse de orada yaşanan can kayıplarına, sosyal, ekonomik ve psikolojik maliyetlere baktığımızda gerçekten gazetelerin üçüncü sayfasına konu olmaktan çok çok önemli, çok daha hayati bir mesele olduğunun farkında olarak harekete geçtik" dedi.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de 81 ilden çevrim içi olarak yaklaşık 1600, fiziki olarak da 400 personelin katılımıyla 2 bine yakın personelin sempozyumu izlediğini ifade etti.
Trafik kazalarından kaynaklı ölümlerin 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılmasına yönelik 10 yıllık yol haritasını kapsayan eylem planının, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren titizlikle uygulandığının altını çizen Çetin, "Trafik kazaları nedeniyle hiçbir vatandaşımızım hayatını kaybetmediği ve ciddi yaralanmalara maruz kalmadığı Türkiye vizyonunu, hep birlikte, el birliğiyle gerçekleştireceğiz." dedi.

Trafik kazalarından kaynaklı can kaybı sayısında son yıllarda aşağı yönlü bir ivmenin olduğunu dile getiren Çetin, hem emniyet hem de jandarma istatistiklerinde ortak olarak düşüş seyrinin devam ettiğini, 2023 yılında da bu düşüşün devamını beklediklerini kaydetti.

Çetin, özellikle kırsal alanlardaki yollar arasında trafik kazalarının önlenmesine yönelik olarak, paydaş kurum ve kuruluşlar ile kapsamlı çalışmalar yürütülerek kalıcı adımlar atılacağını söyledi.
Kırsaldaki vatandaşları ve çiftçileri bilgilendirmek için yapılan çalışmalara destek veren Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan animasyon filmleri de sempozyumda katılımcılara tanıtıldı.

İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanacak olan "Önlem Al Hayatta Kal" protokolünün, önümüzdeki günlerde Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişci ve Bakan Süleyman Soylu’nun katılacağı törenle imzalanacağı açıklandı.
traktör kazaları eğitim jandarma tarım ve orman