Hastalığa dayanıklı Kafkas arısı ıslah edildi

19 December Wednesday, 2018
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı dayanıklı Kafkas arısı ıslah etti. Hastalığa karşı yüzde 99 oranında başarı sağlandı.
Hastalığa dayanıklı Kafkas arısı ıslah edildi Samsun’da Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı dayanıklı Kafkas arısı ıslah edildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nde yapılan çalışmalar neticesinde hastalığa karşı yüzde 99 oranında başarı elde edildi.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler "Arıda çok tehlikeli iki olumsuzluk var. Birincisi varroa destruktor dediğimiz bir akar. İkincisi, yine bir bakterinin sebep olduğu Amerikan yavru çürüklüğü dediğimiz bir hastalık. Bu tehlikelere karşı Amerika arı ıslah etmiş ve geliştirmiş. Biz de buna karşı Kafkas arısını ıslah ettik. Ziraat Fakültesi olarak bizim bir arıcılık altyapımız var. Bu 30-40 yıllık bir süreç. Burada bizim elimizde iki arı kaynağı var. Birisi bize özgü olan Kafkas arısı. Kuzeydoğu, Artvin, Ardahan arısıdır. Biz 2009-2010 yılında o bölgeden ana arı aldık. Şu an elimizde 100 koloninin üzerinde yüzde 99 Amerikan yavru çürüklüğüne dirençli ıslah edilmiş materyal var. Türkiye’de Amerikan yavru çürüklüğü hastalığından yılda koloni kaybı 350 binin altında değildir. Bu çok büyük bir ekonomik kayıptır. Biz ıslah ettiğimiz arıyı vatandaşımıza sunabildiğimizde bu kaybı önleyebileceğiz." şeklinde konuştu. 
 
samsun arı hasta koruma ıslah