İzmit Körfezi göçmen kuşları ağırlıyor

16 December Friday, 2022
Kocaeli'nin önemli doğal zenginliklerinden İzmit Körfezi Sulak Alanı, son dönemde sayıları artan göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. Göçmen kuşlarla birlikte alan 171 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
İzmit Körfezi göçmen kuşları ağırlıyor İzmit Körfezi göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Kocaeli'nin önemli doğal zenginliklerinden İzmit Körfezi Sulak Alanı göçmen kuşların beslenme ve barınma ihtiyaçları açısından önem taşıyor.

Ekolojik zenginliği ile dikkati çeken alan, ev sahipliği yaptığı 171 kuş türüyle yaban hayatı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin de gözde rotaları arasında yer alıyor.

Türler arasında doğada nesli tükenme riski çok yüksek olan ve küresel ölçekte koruma altındaki kuşlar da bulunuyor. Nesli tehlike altında olan dikkuyruk, sakar meke ve küçük karabatak için üreme sonrası önemli konaklama ve beslenme yeri.

Kuş gözlemcisi Muhammet Nalkıransulak alanın uluslararası göç yollarında bulunduğunu belirterek, bu anlamda çok sayıda kuş türünü gözlemleyebildiklerini söyledi.

Dünyada düzenli olarak kuş türlerinin sayımının yapıldığını anlatan Nalkıran, "Özellikle göçmen kuşlar arasında nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini bu sulak alanda gözlemliyoruz. Dikkuyruk ve elmabaş patka gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini burada görmekteyiz." ifadelerini kullandı. Nalkıran, bölgedeki kuş türlerinin korunması için önlemler alındığını belirterek, bölgenin 171 kuş türüyle yaban hayatı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin gözde rotaları arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısı Fatih Yılmaz da yaklaşık 11 yıldır fotoğrafa ilgisinin olduğunu, İzmit Körfezi Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini zaman zaman gözlemlediğini söyledi. Bölgenin, en çekici özelliklerinden birisinin şehir merkezine yakınlığı olduğunu anlatan Yılmaz, "Alandaki tabelalarda kuşlar hakkında bilgiler mevcut olduğu için orada anlık gördüğünüz bir kuş hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Burada bulunan bazı canlıların nesli küresel ölçekte tehlike altında. Sulak alanlarımızdaki kültürel ve biyolojik zenginliğimizin farkında olup hassas davranmalı ve sahip çıkmalıyız." şeklinde konuştu.

İzmit Körfezi Sulak Alanı, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca mahalli öneme haiz sulak alan olarak tescil edildi ve koruma bölgeleri onaylandı.
Kocaeli izmit körfez kuş gözlem göçmen