Kanatlı sektörü de kırsal kalkınma desteğiyle güçleniyor

09 June Friday, 2023
Kırsala yatırım yapan girişimcilerin en önemli destekçisi olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kanatlı sektörüne 36 milyon lira hibe ödedi. Sağlanan hibelerle, Avrupa Birliği standartlarında yeni işletmeler kuruluyor, mevcut işletmeler de modernize ediliyor. Kurumun desteklerinde hijyen şartlarının sağlanması ve iklim değişikliğiyle ilgili hassasiyet ön plana çıkıyor.
Kanatlı sektörü de kırsal kalkınma desteğiyle güçleniyor
Binlerce girişimci, yüzlerce proje… Milyonlarca lira hibelerle kurulan modern işletmeler…

Tarımsal üretimi Avrupa Birliği standartlarına taşımak amacıyla girişimcileri destekleyen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu geçen yılın verilerini açıkladı.

Buna göre kurumun kanatlı hayvan yetiştiriciliği projeleri için ödediği tutar 36 milyon lirayı buldu. Sektöre yatırım yapmak isteyen girişimcilere verilen desteklerle yaklaşık 63 milyon liralık yatırım yapıldı. Girişimcileri hayalleriyle buluşturan destek fonunun yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ise Türkiye bütçesinden oluşuyor.

Desteklenen sektörlerden birisi de protein grubundaki beyaz et üretimini içeren tavuk, kaz ve hindi yetiştiriciliği. Tavuk, hindi, kaz yetiştiriciliği yapmak isteyen yatırımcıların bazıları aldıkları hibelerle Avrupa Birliği standartlarında tesisler kurdu bir kısmı da mevcut işletmelerini modernize etti. 2022 yılı verilerine göre kanatlı hayvan yetiştiriciliği için en çok hibe 17,7 milyon lirayla Elazığ’daki projelere ödendi.

Kırsaldaki ekonomik çeşitliliği artırmayı amaçlayan kurum işletmelerde çevre ve hijyen gerekliliklerini ön planda tutuyor. IPARD Programı kapsamında verilen desteklerde iklim değişikliğiyle ilgili olumsuz etki yaratmama ve ekonomik kayıplara neden olmama şartı da aranıyor.  Kırsala yapılan yatırımlar hem gençlerin büyük kentlere göçünü önlüyor hem de bölgede istihdam yaratıyor. Kurulan tesislerle iç piyasanın ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra çeşitli ülkelere ihracat yapılarak Türk ekonomisine katkı sağlanıyor.

Türkiye, Avrupa Komisyonu raporlarında IPARD Programı’nı uygulayan en başarılı ülke olarak yer alıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında Türkiye’ye ayrılan fonları, kırsal alanlara yatırım yapan girişimcilere hibe olarak kullandırıyor.

Yatırımcılar kırsal kalkınma desteklemeleri ve IPARD programı hakkında her türlü bilgiye il koordinatörlüklerinden ulaşılabiliyor. Çok sayıda proje sahibini kendi işinin patronu yapan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun internet sitesi www.tkdk.gov.tr ve “444 85 35 TKDK Yardım Masası” da kullanıcılara hizmet vermeye devam ediyor.
kırsal kalkınma kanatlı sektörü kaz hindi tavuk tesis destek hibe tkdk ab ipard tarım ve orman