Milli Parklar ekipleri yaban hayatı için sahada

19 October Thursday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığı yaban hayvanlarını koruyor, çoğaltıyor, takibini yapıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı üretme istasyonunda çoğaltılan 20 ceylan Şanlıurfa'da doğaya bırakıldı. Yaban hayatını dört mevsim kayıt altına alan fotokapanlar da uzun zamandır görüntülenemeyen karakulak kedisini su içerken kaydetti.
Milli Parklar ekipleri yaban hayatı için sahada
Ceylanlar doğaya salındı, Şanlıurfa’nın yaban hayatı yeni üyeleriyle tanıştı.

Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda doğan 20 ceylan doğaya salındı.

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, doğal yaşam ortamları bozulduğu için nesli tükenme tehlikesi altında olan "Gazella marica" türü ceylanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne (DKMP) ait Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınarak çoğaltılıyor.

Burada doğan 20 ceylan, Vali Hasan Işıldak ve DKMP 3 Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek’in de katıldığı törenle istasyonun bulunduğu Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bırakıldı. Kafeslerinden ürkek bir şekilde çıkan ceylanlar hızla uzaklaştı.

Vali Işıldak, törenin ardından yaptığı açıklamada, ceylanların itina ile istasyonda büyütüldüğünü belirtti.

Ceylanların doğada özgürce gezdiğini belirten Işıldak, "Vatandaşlarımızı da onlara karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Çünkü bu ceylanlar ülkemizde yetişen en nadide iki ceylan türünden biri. Bölge müdürümüz başta olmak üzere bütün personeline ve milli parklar teşkilatına teşekkür ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek ise geçen yıl istasyonda 132 yavrunun doğduğunu toplam ceylan sayısının ise 413’e ulaştığını bildirdi.
 
Karakulak su içerken görüntülendi

Diğer taraftan Tarım ve Orman Bakanlığının doğadaki gözleri fotokapanlar bir karakulak görüntüledi. 

Antalya'da nesli tehlike altındaki yabani kedi türlerinden karakulak, su içerken fotokapan tarafından kaydedildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 6'ncı Bölge Müdürlüğünce yaban hayatı çeşitliliğini görüntülemek için ilin dağlık ve ormanlık bölgelerine fotokapanlar konuldu. Bu fotokapanlardan biri, karakulakı (Caracal caracal) su içerken görüntüledi. Görüntülerde, kayalıklar arasındaki birikintiden su içen hayvanın bölgeden ayrılması yer alıyor.

Müdürlüğün sosyal medya hesabından ise bu anlar "Kendini gizlemekte usta olan karakulak, nasıl da yakaladık seni! Nasıl susamışsın sen öyle." ifadeleriyle paylaşıldı.
doğa koruma milli parklar ceylan şanlıurfa karakulak antalya fotokapan dkmp tarım ve orman