Tarım ve Orman Bakanlığı ve TOBB’dan eğitim atağı

17 January Thursday, 2019
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından IPARD kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. Bakan Pakdemirli, proje hazırlama konusunda oda ve borsalara eğitim verileceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve TOBB’dan eğitim atağı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yatırımcıların, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Programı'nın (IPARD) uygulandığı 42 ilde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki oda ve borsalar üzerinden projelerini ücretsiz hazırlatabileceğini belirterek, "Proje hazırlama sürecinde oda ve borsalar tarafından hiçbir ücret talep edilmeyecek." dedi. 

Pakdemirli, TOBB ile bakanlığı arasındaki IPARD Proje Hazırlama İşbirliği ve Eğitim Protokolü İmza Töreni'nde, hibe, destek ve teşvikleri vatandaşlarla buluştururken, bir yandan da Ar-Ge ekipleri kurarak projeler geliştirdiklerini söyledi. Pakdemirli,  "Bu bağlamda adeta bir bilgi ve teknoloji bakanlığına dönüşmekte olduğumuzu da açıkça ifade edebilirim." diye konuştu. 

Pakdemirli, AB'nin kırsal kalkınma hibeleri olan IPARD'ın, AB sürecinin önemli ve etkili bir ayağını oluşturduğunu aktararak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından kullandırılan IPARD hibelerinin daha etkin kullanımı için TOBB ile iş birliğine gittiklerini anlattı.

Yatırımcıya önemli bir kolaylık ve alternatif sağlayacak protokolün, IPARD kapsamındaki projelerin artık ücretsiz hazırlanabileceği anlamına geldiğini vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Proje yazmak ya da hazırlamak başlı başına bir projedir. IPARD'a başvuru yapmak isteyen yatırımcılar, mevcut durumda, projelerini hazırlayıp TKDK'ye sunuyor. Projesi uygun görülüp kabul edilirse, danışmanlık kapsamında alacağı hibeyle danışmanlık giderini karşılıyor. Ancak projesi kabul edilmezse danışmanlık hizmetleri için yaptığı harcama cebinden gidiyor. Normalde başvuru sahibi şimdiye kadar proje danışmanlık hizmet ücreti olarak yatırımın niteliğine göre 5-40 bin lira ücret ödüyordu. Bu protokol sayesinde yatırımcılar, IPARD'ın uygulandığı 42 ilimizde, TOBB bünyesindeki oda ve borsalar üzerinden, projelerini ücretsiz hazırlatabilecek. Proje hazırlama sürecinde oda ve borsalar tarafından, hiçbir ücret talep edilmeyecek."

"Oda ve borsalara eğitim verilecek"

Pakdemirli, proje kabul edildiğinde yatırımcıların, TKDK'den alacakları danışmanlık desteğini, projeyi hazırlayan oda ve borsaya ödeyeceğine dikkati çekerek, projenin, TKDK'nin değerlendirme sürecinde destek kapsamına girememesi halinde hiçbir ücret ödenmeyeceğini söyledi.

TKDK'nin proje hazırlama konusunda oda ve borsalara eğitim vereceğini bildiren Pakdemirli, "Bu protokol, IPARD'ın tüm sektörlerindeki yatırımlarını kapsayacak. Ayrıca IPARD kapsamında desteklenen bu işletmeler, üretime geçtikten sonra, ürünlerinin pazarlanması ve ihraç edilmesi için, TOBB'un desteği ve katkısını da alacak. Kaliteli, rekabetçi ve sürdürülebilir projelerle kırsalda, modern, teknoloji kullanımı yüksek, Avrupa Birliği standartlarında işletme sayımız artacak." ifadesini kullandı.

IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti olduğunu da anımsatan Pakdemirli, bu hibelerin etkisiyle birçok sektörün gelişmesine katkı sağladıklarını, makine-ekipmanların yerelden temin edildiğini, inşaat işlerinin yereldeki tedarikçilerden sağlandığını anlattı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımdaki potansiyeline dikkati çekerek, sektördeki üretim hacminin 50 milyar dolara ulaştığını söyledi. 

Konuşmaların ardından Bakan Pakdemirli ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalanan protokolle, TKDK tarafından kullandırılan IPARD kapsamındaki destekler için yatırımcılara ücretsiz proje hazırlanma imkânı getirilecek.
 
tobb tarım orman bekir Pakdemirli ıpard tkdk