Tarımda kalite artıyor

15 November Thursday, 2018
FAO ile Türkiye arasında ortaklaşa yürütülen ‘Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması’ Projesi Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve FAO-Türkiye Temsilciliği tarafından yürütülüyor.
Tarımda kalite artıyor Haber: Volkan AKSAN
Kamera: Tolga URUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Proje kapsamında Adana’da Suriyeli mültecilere ve ev sahibi topluluklardan oluşan 175 kişiye Turunçgil yetiştiriciliği, sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği ve sebze yetiştiriciliği konularında eğitimler verilecek.
 
Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezleri Müdürlükleri’nin iş birlikleri ile yürütülen proje ile Adana’da ikamet eden Suriyeli Mültecilerin geçim kaynaklarının güçlendirilmesi ve Türkiye’de ki toplumsal hayata uyum sağlamaları hedefleniyor.
 
Suriyeli vatandaşların entegre olması için önemli bir proje
 
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık 4 milyon Suriyeli vatandaşın Türkiye’de yaşadığını ve Suriyelilerin sosyal ve ekonomik hayata entegre olmaları açısından yürütülen projenin önemli olduğunu ifade ederek “Bildiğiniz gibi Türkiye’de şu anda 4 milyonu aşkın bir Suriyeli vatandaş var. Türkiye çok büyük bir ev sahipliği göstererek Suriyeli vatandaşları burada misafir ediyor. Bir taraftan da bu kişiler 5 yıldan fazla bir süredir bizimle yaşıyor. Sosyal ve ekonomik hayata entegre olmaları gerekiyor. Tarımda bu sektörlerden bir tanesi.” diye konuştu.

“Amacımız üretimde yetişkin eleman yetiştirmek”

Dr. Ayşegül Selışık, amaçlarının özellikle narenciye hasadında yetişkin eleman ihtiyacını karşılamak olduğunu vurgulayarak, ”Amacımız farklı konularda, özellikle bitkisel üretimde, hayvansal üretimde ve narenciye hasadında yetişkin eleman ihtiyacını karşılamak. Akdeniz bölgesinde Suriyeli vatandaşlar ve Türk vatandaşlar narenciye hasadında daha çok çalışıyorlar. Şu anda 100 yetmişbeş kişi Adana İl Müdürlüğü’nün personeli tarafından eğitiliyor ve eğitimler devam ediyor. Eğitimlerimiz direkt fabrikalarda yapılıyor. Bu nedenle özel sektörle de bir işbirliği var. Bu da bizim için çok önemli. Çünkü bu eğitimler sonrasında eğitilen vatandaşların bir kısmının istihdam edilmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kaliteli tarım işçisi ihtiyacı giderilecek”

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, proje ile katılımcıların dünyanın birçok ülkesinde geçerli olacak bir sertifika sahibi olacağını ve kaliteli tarım işçisi ihtiyacının giderileceğini belirtti.  Muhammet Ali Tekin proje ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Bu proje bizim FAO ile ortaklaşa yürüttüğümüz bir proje, ilk projemiz 75 kişilik bir projeydi. Bu gruptan 50 kişi Suriyeli vatandaşlardı. 25 kişilik bölümü ise Türk tarım işçileriydi. Bu proje tamamen tarım işçiliğinin kalifiye hale getirilmesi hedefiyle yapılıyor. Bu projeye İŞKUR ve Kızılay da destek veriyor. Hedef kalifiye tarım işçisi açığını kapatmak. Mevcut vatandaşlarımıza, Suriyeli vatandaşlara iş imkânı da sağlamak. Bu projenin sonunda katılımcılara Uluslararası geçerliliği olan bir sertifikada vereceğiz. Eğitim alan işçiler bu sertifikayı dünyanın birçok yerinde de kullanabilecekler.

“Suriyeli mülteciler düzenli bir gelir elde edecek”

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise Suriyeli mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan toplulukların düzenli gelir elde etmeleri için bu projeyi hazırladıklarını belirterek, “Birleşmiş Miller Gıda Tarım Örgütü olarak ana amacımız buradaki Suriyeli Mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan toplulukların düzenli bir gelir elde etmeleri için tarım alanında eğitimler vermek. Böylelikle, bu eğitimi alan Suriyeli vatandaşlar istihdama katılarak, düzenli bir gelir elde etmiş olacaklar. Bunun neticesinde kendileri için, aileleri için daha iyi yaşama olanaklarına ulaşacaklar. Akdeniz projesi yine bu şekilde organize ettiğimiz projelerimizden birisi.” dedi.
 
adana mülteci eğitim tarım fao