Tarımsal ihracatta hedef: 30 milyar dolar

13 October Thursday, 2022
Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirveye katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, "Türkiye'de son 20 yılın 16 yılında tarım sektörü büyüme gösterdi. 2022 yılında tarımsal ihracatımızın 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz." dedi.
Tarımsal ihracatta hedef: 30 milyar dolar Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı tarafından Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü Zirvesi düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider yaptığı konuşmada, Bakanlığın 1998 yılından itibaren; girişimci, önder olan kadın çiftçileri tanıtmak, çalışmalarını üretimlerini görünür hale getirmek, tarımda ve sürdürülebilir kalkınmada var olan önemlerini ortaya koymak adına çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilen Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel bir program olarak zirveye katıldığını belirtti.

Ebubekir Gizligider, gıdanın tedariği ve sürekliliğinde kadının rolünün çok değerli olduğunu belirterek, “Bakanlığımızın hayata geçirdiği projelerde kadına büyük önem veriliyor. Kadınlar hem ekonomik hem sosyal hayatın vazgeçilmez değeridir. Bakanlığımızın projeleriyle girişimci kadınları desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye'nin dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden birisi olduğunu söyleyen Ebubekir Gizligider, "Tahıl gemileri Ukrayna'dan çıkamadı ve dünyada bir kriz baş gösterdi. Tahıl fiyatları buna bağlı olarak yükseldi. İstanbul'da tahıl koridoru anlaşması yapıldı ve şu anda hem Rusya hem de Ukrayna'nın temsilcileri aynı ofiste çalışmalarını gerçekleştiriyor" dedi.

Ebubekir Gizligider, "Türkiye'de son 20 yılın 16 yılında tarım sektörü büyüme göstermiş. 2022 yılında tarımsal ihracatımızın 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. AB ülkeleri arasında hayvancılıkta açık ara birinciyiz. Türkiye hem Ortadoğu'yu hem de yakın coğrafyayı beslemeye devam ediyor.

Sürdürülebilirlik adına en önemli başlıklardan biri olan ve yıllardır Türkiye’de konuşulan başlığı daha nihayete erdireceğiz. Buda sözleşmeli üretim modelimiz. Özellikle besicilikle ilgili bu projeyi başlattık. Şimdi ise bunu bitkisel anlamda da sözleşmeli üretim modeline geçireceğiz. Hem alıcının hem satıcının yani hem üretenin hem pazarlayanın tam bir hukuki güvencede olduğu bir sistem getiriyoruz. Bunların yanı sıra kadınlarımız tabiki çok önemli. Biz buna öze dönüş diyoruz. Bu öze dönüşün gerçekleşmesi için kadın çiftçilerimiz ile ilgili sigortalılık anlamında bir çalışmamız var" ifadelerini kullandı.
tarım orman bakan yardımcısı ebubekir gizligider