TKDK’den 266 projeye 747 milyonluk destek

04 January Friday, 2019
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender Web Tarım TV’ye 2018 yılını değerlendirdi. Kalender, 2019 yılında üretici ve yatırımcıları bekleyen yenilikleri anlattı.
TKDK’den 266 projeye 747 milyonluk destek Haber: Bircan ACAR
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 16 sektörde yatırımlara yüzde 40 ile 75 arasında destek sağlıyor.2018 yılında da toplam 266 projeye 747 milyonluk hibe desteği sağlandı. Ayrıca yine geçtiğimiz yılda pek çok pilot çalışma da TDK’nin gündemindeydi. İşte bunlarla ilgili tüm detayları Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender Web Tarım TV’ye anlattı.

Kalender,2011 yılından bu yana 14 bin 500 projeye 3,7 milyarlık hibe sağladıklarının altını çizdi.

Hibeler sayesinde kırsalda yatırım yapıldığını anlatan Kalender, “Tarım ve Kırsal kalkınmayı destekleme Kurumu Avrupa Birliği’nin katılım öncesi yardım aracı kapsamında IPARD programı çerçevesinde kırsal kalkınma hibelerini kullandıran bir kurumdur.2011 yılında Avrupa Komisyonu tarafından akredite olmuştur, hibeleri kullanmaya başlamıştır. Tabi bu hibelerin yüzde 75’i Avrupa Birliği katkısı yüzde 25’lik kısmı da ulusal katkıdır. Biz Şu anda 16 sektörde yatırımlara yüzde 40 ile 75 arasında destek veriyoruz. Bugüne kadar toplamda 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 14 bin 500 projeye 3.7 milyar hibe sağladık. Hibeler sayesinde kırsalda 10 milyar liralık yatırım yapıldı.60 bin kişiye istihdam sağladı. Tabi bizim desteklerimiz de vergiden de muaf olunduğu için oradan da yatırımcıya katkı sağlamaya devam ediyoruz” dedi.

TKDK’nin desteklerinden yatırımcıların nasıl faydalanacağını anlatan Hakan Kalender,Biz proje bazlı yatırımları destekliyoruz. Sağlam, ayakları yere basan, rekabetçi, sürüdürlebilir,AB standartlarına ulaşmayı hedefleyen, teknoloji kullanan  ve kaliteli projelere destek veriyoruz. Çünkü sürdürülebilirlik ve rekabetçilik ön planda. Hem ülkemizin kalkınması hem de kırsal kalkınmanın gelişmesi anlamında biz 5 yıllık projeleri kontrol ediyoruz. Bu önemli bir unsur. Yatırım devam ediyor mu üretim devam ediyor mu diye. Bu hem ülkeye hem de kırsal kalkınmaya katkı sağlayan bir kıstas bizim için” ifadelerinde bulundu.

2018 yılının yoğun geçtiğinin altını çizen Kalender,Bizim için yoğun bir dönem oldu. Biz, merkez ve 42 koordinatörlüğümüz yoğun bir şekilde çalıştı.2018 yılında 266 projeye 747 milyonluk hibe sağlamış olduk. Bu hibelerle kırsalda 1.4 milyarlık yatırım yapılacak. Bunları açıkladık ardından yatırımcılarla sözleşme imzaladık. Sözleşmeden sonra yatırıma geçecekler sonrasında hibelerini ödeyeceğiz” dedi.
 
TKDK 2018 yılında pilot bir uygulamaya da başladı. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde başlayan projenin adı “Katılımlı Çevre Tedbiri”. Kırsalda toprağın korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla yola çıktıklarını anlatan TKDK Başkanı Kalender,  “IPARD’ın içerisinde yer alan Katılımlı Çevre Tedbiri. Bu tedbirin amacı şudur, kırsalda toprağın korunması erozyonun önlenmesi amacıyla biz yem bitkileri ekenleri destekliyoruz. Bu kapsamda yapılan yatırımlara toplam 1.6 milyon hibe vereceğiz.2019 yılı Ocak ayından itibaren başvuruları alacağız değerlendirme aşamasından sonra ödemelerini gerçekleştireceğiz. Bu IPARD kapsamında yeni tedbirin akredite olması sonucu bunları yatırımcılara açtık. Bu pilot bir uygulamadır önümüzdeki yıllarda bunu geliştirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Ayrıca 2018 yılında bir diğer önemli proje de 7 tarımsal üretim örgütü ve ziraat odalarıyla imzalanan protokol oldu. Yatırımcıların mağduriyetinin ortadan kalktığını söyleyen Kalender, “2018 yılında özellikle üzerinde durduğumuz 7 tane Tarımsal Üretim Örgütü ve Ziraat Odaları ile protokol imzaladık. Buradaki amacımız şuydu, biz üreticilere yatırım yaptığı zaman danışmanlık adı altında destek sağlıyoruz. Tabi üretici projesini danışmanlar üzerinden yaptırıyor. Eğer geçerde projesi hibesini veriyoruz ama geçmezse parası cebinden çıkmış oluyor burada bir mağduriyet söz konusu. Biz hem bu mağduriyeti gidermek hem de kaliteli projeler gelmesi açısından 7 tane büyük tarımsal üretici örgütü merkez birliği ve ziraat odalarıyla bir protokol imzaladık. Bunlar yatırımcıların projelerini geçici olarak yapacaklar eğer proje geçtiği takdirde bizden alacakları proje danışmanlık hibesini bunlar ödeyecekler eğer proje geçmezse herhangi bir ücret ödemeyecekler. Bu da çiftçinin yatırımcının mağduriyetini bir kısım önlemiş olacak. Biz üretici örgütlerine ve ziraat odalarına gerekli eğitimleri verdik. Proje hazırlayacak duruma geldiler” dedi.

TKDK olarak yatırımlara destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Kalender, “Tabi 2019’un il çeyreğinde yeni bir çağrıya çıkacağız. Bu çağrı kapsamında başvuruları alacağız. Tabi çağrıya çıktığımız zaman farklı iletişim kanallarından bunları duyuracağız. Ayrıca bizim merkez ve 42 koordinatörlüğümüzde detaylı bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları olacak. Üreticilerimize yeni bir çağrıya çıkacağımızı da buradan söylemek istiyorum. Önceki çağırıların hibe ödemeleri de devam edecektir rutin bir şekilde. Bunun dışında yeni protokol çalışmalarımız ve yatırımcıları destekleme çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
 
destek hibe tkdk yatırım üretici hakan kalender