Tozlayıcı böcekler korunacak

27 April Thursday, 2023
‘Ankara’da Artan İklim Değişimine Karşı Polinatör Çeşitliliği Korunması Projesi’nin kapanış çalıştayı yapıldı. Çalıştayda tozlayıcı hayvanlarda ve tozlaşma sürecinde yaşanan olumsuzluklar değerlendirildi. Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce düzenlenen çalıştay toplantılarına Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve çeşitli üniversitelerin akademik personeli de katıldı.
Tozlayıcı böcekler korunacak
Artan İklim Değişimine Karşı Polinatör Çeşitliliği Korunması Projesinin kapanış çalıştayı yapıldı.

Ankara’da Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce düzenlenen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve çeşitli üniversitelerin akademik personeli de katıldı.

Çalıştayda hava sıcaklıkları ve yağışlardaki düzensizlik nedeniyle, polinatör olarak da bilinen, tozlayıcı hayvanlarda ve tozlaşma sürecinde yaşanan olumsuzluklar değerlendirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, iklim değişikliğinin en çok tarımı etkilediğini vurguladı. Genel Müdür Türker, “Gerçekten dünya baş döndürücü bir hızla değişiyor. En önemli sorunumuzda gıda. Bu konuda ülkelere, hükûmetlere, sivil toplum kuruluşlarına çiftçilere, bizlere neler yapmak düşüyor? Önümüzdeki süreçler için neler yapılabilir? Bunları tartışıyoruz. Bizler geleceği bugünden planlamak zorundayız. Bitkisel üretimden bitki sağlına, hayvansal üretimden hayvan sağlığına, teknoloji ve ticarete kadar bütün birimlerimizle detaylı çalışmalara girmemiz gerekiyor.” dedi.

WebTarım TV’ye özel açıklamalarda bulunan Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Türkiye Proje Koordinatörü Doç. Dr. Yasemin Güler, tozlayıcı hayvanların önemini hatırlattı, yaşanan olumsuzluklara yem bitkilerinden örnek verdi. Tozlaşmanın düşmesiyle yem bitkilerinin verimsizleşeceğini söyleyen Doç Dr. Güler, bunun hayvansal üretimde düşüşü tetikleyeceğini ifade etti. Biyoçeşitliliğin korunarak daha dirençli bir tabiat oluşacağını ifade eden Doç. Dr. Güler, alınacak tedbirlere de dikkat çekti.

Etkinliğe katılan Arı Aşkına Ekolojik Farkındalık ve Sanat Atölyeleri ekibinden Sanatçı Nil İlkbaşaran da sanatın toplumsal bilinçlenme üzerindeki etkisini değerlendirdi. İlkbaşaran, bilgilendirici materyallerin sanatsal çalışmalarla daha etkin olacağını belirtti.
iklim değişiliği tozlaşma arı kelebek böcek polinatör çalışma tagem