Türkiye depremlerle sarsıldı

06 February Monday, 2023
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki deprem 10 ilde hissedildi. Adana, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır ve Malatya'da da hasara neden olan depremde çok sayıda ölü ve yaralı var. AFAD’ın arama tarama ve kurtarma çalışmalarına devam ettiği bölgeye takviye ekipler ve yardım gönderiliyor. Türk Kızılay’ı da arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor, bölgeye yardım ulaştırmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de depremden etkilenen Adana'da incelemelerde bulundu. Diğer taraftan saat 13.24'te, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Türkiye depremlerle sarsıldı
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çok sayıda ilden de hissedildi. Depremde çok sayıda can kaybı ve yaralı var. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.

Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen ilk depremin yaraları sarılmaya çalışılırken Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremle ilgili bir açıklama yaparak Türkiye'nin bu gece saat 04.17'de son bir asırda yaşanan 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle gerek Ankara'daki arkadaşlarımızla temasa geçerek çalışmaları yakın takibe aldık. Ankara'daki koordinasyon merkezimiz Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay'ın başkanlığında hemen faaliyete geçti. Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar. Yakın yerlerden başlayarak ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ekipmanları, yardım malzemeleri sevk edildi ve sevk ediliyor. AFAD tarafından yapılan planlamaya göre yönlendirilen arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor." dedi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da, " Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. 6,5- 6,7 büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen Adana'da incelemelerde bulundu.
 
Kızılayın arama ve kurtarma ekiplerinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinesine yönlendirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Kızılay, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulması muhtemel olan kan ürünleri için de ayrı bir planlama yaparak, hastanelerin kan bankalarını takviye ediyor. Depremin etkilediği diğer bölgelerden deprem bölgesine kan ürünleri takviyesi yapılıyor.

Kızılay gönüllüleri de Kızılay ekiplerine ve vatandaşlara destek olabilmek için harekete geçirilirken, AFAD'da kurulan koordinasyon merkezinden gelebilecek diğer görevlere yönelik olarak da Kızılayın planlamaları sürüyor."
deprem kahramanmaraş adana hatay hasar arama kurtarma afad kızılay tarım ve orman