Üreten kadınlar Ankara’da buluştu

13 September Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığı kampüsü renkli bir festivale ev sahipliği yaptı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün düzenlediği UKAFEST’e Türkiye’nin farklı illerinden gelen Yerel Eylem Grupları katıldı. Açtıkları stantlarda ürünlerini tanıtan kooperatifler ve girişimci kadınlar çalışmalarını ve hedeflerini Web Tarım TV’ye anlattı.
Üreten kadınlar Ankara’da buluştu
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Tolga URUN – Mustafa COŞKUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Türkiye’nin Yerel Eylem Grupları Ankara’da buluştu.

Destekleriyle üreticiyi kalkındıran Tarım ve Orman Bakanlığı bu kez kooperatif ve yerel eylem derneklerini bahçesinde ağırladı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün “Ulusal Kırsal Ağ Teknik Destek Projesi” kapsamında düzenlediği etkinlik Genel Müdür Osman Yıldız’ın açış konuşmasıyla başladı.

Girişimcilerin projelerine verilen kırsal kalkınma ve IPARD destekleri hakkında bilgi veren Yıldız, “Bakanlık olarak küçük büyük proje demeden desteklemeye devam ediyoruz. Ülke olarak Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına uyum sürecinde kırsal kalkınma uygulamalarında yerel yaklaşımları da ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Gücümüze güç katan paydaşlarımızla birlikte ilerliyoruz. ‘Yerel Eylem Derneklerimiz 81 İle Işık Tutuyor’ sloganıyla kurulmuş olan yerel eylem gruplarını da yaygınlaştıracağız.” dedi.

Halk oyunları gösterisiyle renklenen festival stantların açılışı ve gezilmesiyle devam etti.

Lavantadan iğne oyasına, el dokuması kumaşlardan tescilli lezzetlere birçok yöresel ürünün sergilendiği stantlar katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Festivale Kastamonu’dan katılan Araç El Ele Kadın Kooperatifi üyeleri yöresel kıyafetlerini de tanıttı.

Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar kadın kooperatiflerini ve girişimcileri desteklediklerini belirterek kurumlarla yapılan iş birliklerinin önemine dikkat çekti.

Nallıhan Yerel Eylem Derneği UKAFEST’e lavanta ürünleri ve iğne oyalarıyla katıldı. Dernek Müdürü Hasan Olum, Avrupa Birliği kaynaklı IPARD hibe desteklerinden yaralandıklarını belirtti.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumunun sağladığı IPARD programı desteklerinden yaralanan kadın üreticiler farklı sektörlere yatırımlar da yapıyor. 

Denizli’den Ankara’ya tescilli ürünlerini getiren Çameli Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı Ahmet Sağdıç Çameli fasulyesinin ve Çameli cevizinin coğrafi işaretli ürünler olduğunu belirtti. İlçede kadın kooperatiflerinin ve kadın derneklerinin yaptığı ürünleri tanıtmak için festivale katıldıklarını aktaran Sağdıç, “Kültürümüzü yeni kuşaklara aktarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

Girişimcilikleriyle bölgelerindeki kırsal kalkınmaya destek olan kadın üreticilerin azimleri de hedefleri kadar güçlü. Yöresel ürünlerini katma değeri yüksek markalara dönüştürmek için çalışan girişimci kadınlar eğitimlerle daha çok kadına ulaşmayı amaçlıyor.

Kadın kooperatifleri ve yerel eylem grupları bölgelerindeki üretime, kalkınmaya ve istihdama önemli katkı sağlıyor.
ukafest yerel eylem grupları kadın kooperatif girişimci yöresel ürün coğrafi işaret tanıtım ıpard tkdk destek tarım reformu tarım ve orman