Ziyaretçilerden TEKNOFEST’e tam not

31 August Thursday, 2023
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST etkinlerle sürüyor. Festivale tarım sektörünü temsilen katılan ziyaretçiler sektör için teknolojinin kritik bir önem taşıdığına vurgu yaptılar.
Ziyaretçilerden TEKNOFEST’e tam not TEKNOFEST tarım sektörü temsilcilerinden tam not aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı standı ile festivale katılan ziyaretçilerin gündeminde ‘tarım-orman ve teknoloji’ buluşması vardı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM, İnsansız Küçük Ölçekli Tarımsal İlaçlama Helikopteri TARKOPTER gibi 29 ürünle festivale katıldı.

Sergilenen ürünleri tanıtan TAGEM Genel Müdürü Metin Türker, “TAGEM olarak 29 ürünle katıldık. Bunlar yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Bu aralar önemli hizmetlerde vazife alacak. Örneğin buzağı emzirme robotu daha proje aşamasında ama yok satıyor. TAGEM olarak 2 bin 300 araştırmacıyla projeler geliştiriyoruz. Üniversiteler özel sektör girişimleriyle bu araçları seri üretime geçiriyoruz. Vatandaşlarımız çalışmaların ayrıntılarını internet sitemize girerek öğrenebilir.” ifadelerini kullandı.

Festival ziyaretçilerinden Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Şap Enstitüsünce hazırlanan yerli ve milli aşılanların kullanılacağı, yeni türde görünen hastalığa karşı geniş bir aşılama kampanyası olacağını duyurdu.

Stantları ziyaret eden Ak Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, orman yangınlarına müdahalede teknolojinin önemini vurgulayarak “Biz orman yangınlarında teknolojiyi en iyi kullanan ülkeyiz. En büyük yangınlardan birini 48 saatte kontrol altına aldık, Yunanistan hala yanıyor, Kanada hala yanıyor, ABD hala yanıyor. Her ne kadar eleştirilere maruz kalsak da, bazı arkadaşları hiçbir şekilde memnun edemesek de orada droneler vardı, uydular vardı, teknolojik tüm alet edevat vardı ve yangına hem insan gücü, hem alet ekipman hem de teknoloji ile müdahale ettik. Bugün de tarım standını gezmekten çok mutluyum çünkü bizim öğrenciliğimizde atomizörlerle biz gurur duyardık, döner pullukları gördüğümüz zaman gurur duyuyorduk. Orman, DSİ (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü), zirai mücadele başta olmak üzere tarımın her kolunda teknolojinin ve bilişimin kullanılmış olması çok kıymetli. Türkiye yüzyılı tam da bu demek.” Diye konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal da, tarımsal teknolojilerin halkla buluşmasından dolayı büyük sevinç duyduğunu dile getirdi.

Bakanlığın Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan da teknolojinin tarım için önemini vurgulayarak şunları kaydetti: “Teknoloji, innovasyon her sektörde önemli olduğu gibi tarım sektörü için de önemli. Tarım yapacağımız topraklarımız sınırlı. Bununla birlikte her geçen gün talebimiz artıyor, nüfus artıyor. Daha fazla üretmemiz gerekiyor. Daha fazla üretmek için de teknolojiye, innovasyona, AR-GE’ye ihtiyacımız var.”
tarım orman teknofest teknoloji