Anıza ekim yaptı yem maliyetini düşürdü

23 August Friday, 2019
Mustafa Özer Yozgat’ta TKDK desteği ile kurduğu süt işletmesinde anıza ekim yaparak yem maliyetini azalttı.
Anıza ekim yaptı yem maliyetini düşürdü Haber: Cem BAYAN- Murat ÖZKAN
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ
 
Mustafa Özer şimdilerde bir süt işletmesinin sahibi. Ancak bundan 6 yıl önce Yalova’da bir pastane işletiyordu.  Özer, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun verdiği desteklerden haberdar olunca ailesiyle birlikte Yozgat’a döndü.

Özer memleketi Yozgat’ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan aldığı yüzde 65 hibe desteği ile bir süt işletmesi kurdu.

Süt işletmesi hakkında bilgi veren Mustafa Özer, “2015’in bahar aylarında faal duruma geçtik. 4 buçuk yıldır süt işletmemiz faaliyette. İşletmemiz süt üretimi üzerine kuruldu. Kapasitemiz 120 sağmal süt hayvanı. Toplam kapasite genç hayvanlarla beraber 240” dedi.

Özer, ailesi ile el ele vererek kurduğu süt işletmesinde farklı bir çalışmaya da imza attı ve anıza ekim yaparak yem maliyetlerini düşürdü. Anıza ekim yapmanın bir işletmenin devamlılığı açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Özer, “Anaç tohumlar getirerek ekim yaptık. Bu çalışmaları yaparken İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de desteğini aldım ve işbirliği yaptık” diye konuştu.

Daha önce hayvancılıkla ilgili bir eğitim almadığını anlatan Özer, artık bu alandaki tüm gelişmeleri takip ettiğini il ve ilçe müdürlüklerinin eğitimlerine katıldığını söyledi.

27 yaşında olan üretici Mustafa Özer yaptığı çalışmadan gurur duyduğunu belirterek bu alanda çalışma yapmak isteyenlere bilgi verdi ve bazı tavsiyelerde bulundu:  “ Üretici bir toplum olursak hem kendimizin hem de devletimizin bütçesine katkı sağlarız. Bilgi isteyen herkese bizim kapımız açık. Bu işe girmek isteyenler tereddüt yaşıyor. Biz kapasitemizi arttırıp et işine de gireceğiz. Toplayıcı firmalar var. Günlük gelerek sütümüzü alıyorlar.”

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Ziyaattin Özdemir de Özer’in çalışmalarını değerlendirdi. Özdemir, “Burada önemli olan kaba yem bitkisini kendileri üretebildikleri için borçlarını kapatıyorlar. Bir sıkıntı yaşamadan anıza ekimin kendilerine faydalı olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yozgat süt anız ekim yem maliyet düşmek tkdk destek hibe