Datça’da erken turfanda patates hasadı

05 April Thursday, 2018
Datça’nın Emecik Mahallesinde çiftçilik yapan Kenan Ceylan’ın 60 dekar alanda yetiştirdiği patatesin turfanda hasadı tören havasında gerçekleşti.
Datça’da erken turfanda patates hasadı  
Haber: Muğla İl Enformasyon

Muğla’nın Datça ilçesinde erken turfanda patates hasadı yapıldı.

Emecik Mahallesindeki üreticilerden Kenan Ceylan’ın 60 dekar arazide yetiştirdiği patatesin turfanda hasadı tören havasında yapıldı.

Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce “Tütün Tarımına Alternatif Katma Değeri Yüksek Sebze Üretim Programı” çerçevesinde 7 yıldır patates üretim çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda Datça’da çiftçilik yapan Kenan Ceylan da 60 dekarlık arazisinde patates yetiştiriyor.

Çiftçi Ceylan’ın yetiştirdiği patatesin turfanda hasadı, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, teknik personeller ve diğer misafirlerin katılımıyla yapıldı.

İl Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç yaptığı açıklamada bugüne kadar 6 ilçede üreticilere ciddi anlamda gelir sağlayacak şekilde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüğü teknik personellerinin deneyim ve tecrübelerinin de aktarıldığı çalışmalar sonucu en çok Musica ve Melody çeşitlerinden verim aldıklarını belirten Sevinç, üreticilere yüzde 50 hibe desteği ile bin tonun üzerinde tohum temin ettiklerini ifade etti.

Tütün tarımına alternatif olarak başlattıkları patates üretimi ile hem sertifikalı tohum kullanarak sağlıklı üretime vesile olduklarını hem de erken turfanda hasadı ile üreticilere kazançlı bir gelir kapısı sağladıklarını ifade eden İl Müdür Yardımcısı Sevinç, üreticilerin iç pazarda sıkıntı yaşamadan kolayca malını elden çıkardığını vurguladı.

İl Müdürlüğü teknik personellerinden Ünal Yılmaz ise “2012 ve 2017 yıllarında Seydikemer, Fethiye, Datça, Menteşe, Yatağan, Milas ve Köyceğiz ilçelerinde patates üretimi çalışmalarının artarak devam ettiğini dile getirdi.
2012 yılında 14 çeşit olarak başladıkları çalışmalarla 2015 yılında 60 çeşide ulaştıklarını belirten Yılmaz, “Demonstrasyonu yapılan çeşitlerden bazıları çiftçilerimiz ve tüketicilerimiz tarafından verimlerinin yüksekliği, tadı, aroması, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı ile çok beğenildi” dedi.

Yılmaz daha sonra törene katılan üreticilere patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları ile ilgili bilgi verdi.
 
Muğla il gıda patates hasadı muğla patates datça patates erken turfanda patates