Fotokapanlar kaçak avcılara göz açtırmıyor

09 February Friday, 2024
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kurduğu fotokapanlarla yaban hayatını hem gözlüyor hem de koruyor. Erzurum’da yapılan uygulamada fotokapanlardan gelen anlık görüntüler ekiplerce denetleniyor. Kaçak avcıların tespitiyle harekete geçen ekipler anında duruma müdahale ediyor.
Fotokapanlar kaçak avcılara göz açtırmıyor
Fotokapanlar ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü doğal yaşamı hem gözlemliyor hem de koruyor.

Dondurucu soğukların etkili olduğu Erzurum'da da ekipler gece gündüz demeden kaçak avcılara karşı hem ihbarları hem de fotokapanlardan gelen anlık görüntüleri takip ediyor. Kaçak ve usulsüz avlanma durumunda harekete geçiliyor.

Erzurum Şube Müdürü Nebi Doğan “Son 1 yılda 8 bin kişiye denetim yaptık, kontrol sağladığımız 168 kişiye işlem yapıldı. Bu kişilere toplamda 1 milyon 250 bin lira idari ve tazminat cezası uygulandı." dedi.

Kaçak avcılara yönelik denetim ve ihbarlar üzerine her gün sahaya ekip gönderdiklerini dile getiren Doğan, her yıl 8'inci ayda av sezonunun açıldığını, diğer yılın 3'üncü ayında kapandığını belirterek, diğer aylarda belgesi olsa da hiç kimsenin av yapamayacağını vurguladı.

"Bizde mesai yok. Sahaya çıktığımızda 2-3 saat değil bazen gece de kalabiliyoruz. Bölgede neyle karşılaşacağımız belli olmadığı için dönüş saatlerimiz belli değildir." diyen Doğan, yıl içerisinde hemen her gün kaçak avcılara karşı ekiplerin sahaya gönderildiğini söyledi.

Fotokapanlarla hayvanların popülasyonu gözlemleniyor

Hayvan popülasyonunun artıp artmadığını öğrenmek ve kaçak avcılara karşı kullanmak amacıyla yaban hayvanlarının olduğu bölgelere fotokapan kurduklarını ifade eden Doğan, bu cihazların aylık periyotlarla kontrol edildiğini belirtti.

Yapılan çalışmaların hayati öneminin olduğunu vurgulayan Doğan, "Fotokapanlardan anlık mail de alıyoruz. Elimize ulaşan görüntüleri Genel Müdürlüğe gönderiyoruz. Fotokapanlarımızı genellikle büyük memeli hayvanların popülasyonunun yoğun olduğu bölgelere kuruyoruz. Bu sayede hayvanların popülasyonunu ve geçiş yollarının nereler olduğunu öğreniyoruz." ifadelerini kullandı.

Doğan, fotokapanlara bugüne kadar kurt, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, tilki, domuz, vaşak ve çakal gibi büyük memelilerin yanı sıra tavşan, sincap ve keklik gibi küçük hayvanların da takıldığını belirtti.

Erzurum bölgesinde kaçak avcılara karşı 52 fotokapan ve 2 dronla sürekli denetimler gerçekleştirdiklerini belirten Doğan, şunları kaydetti: "Belli periyotlarda fotokapanları kontrol ediyoruz. Anında görüntü gönderen fotokapanlarımız var ve bazıları direkt e-posta gönderdiği için ilgili bölgeye ekip gönderiyoruz. Dronla takip yapıyoruz. Ulaşımın sağlanamadığı bölgelere dronla ilgili kişinin görüntüsünü alıp daha sonra polis merkezine gidip ilgili kişinin kimlik bilgilerini öğrenip o kişi hakkında gerekli yasal işlemleri yapabiliyoruz."
doğa koruma milli park Erzurum fotokapan kaçak av