Hasat sonrası kayıplara ‘takip sistemi’ ile çözüm

10 February Thursday, 2022
Türk mühendisler soğuk hava depolarında bekletilen ürünlerin uzaktan takibi için bir cihaz geliştirdi. Kontrollü Atmosfer Muhafaza ve Takip Sistemi projesi altında geliştirilen sensörlü cihaz ile hasat sonrası kayıplar en aza indirilecek.
Hasat sonrası kayıplara ‘takip sistemi’ ile çözüm
Türk mühendislerince geliştirilen bu cihaz ile ürünlerdeki hasat sonrası kayıpları en aza indirilecek.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM’ce desteklenen Kontrollü Atmosfer Muhafaza ve Takip Sistemi Projesi kapsamında geliştirilen sensörlü cihaz ile soğuk hava depolarında bekletilen ürünler 7/24 uzaktan takip edilebilecek.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde tanıtım için düzenlenen toplantıda Proje ortağı firmanın Genel Müdürü Baran Baykurt Emiroğlu cihaz hakkında bilgi vererek "Bu sensörlerle kullanıcılar mobil telefon, tablet veya bilgisayarlarından ürünlerin depoda ömrünü görebiliyor ve ne zaman satışa sunmaları gerektiği hakkında da uyarı alıyor. Yaklaşık yüzde 25-30'lara varan oranda kayıpları önlüyoruz." dedi.

Toplantıya katılan TAGEM Genel Müdür Yardımcıları Yılmaz Boz ve İlhan Aydın konuşmalarında araştırma, geliştirme çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Genel Müdür Yardımcısı Boz “Böyle güzel bir projenin sonucunu ve hasat sonrası kayıpların nasıl önlendiğini çok rahatlıkla uygulamada görme imkanımız olacak. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü çok önemli çalışmalar yapmaya devam edecek. Biz de Ankara'dan elimizden gelen katkıyı vermeye çalışacağız. Bu çalışmaların daha da artarak devam etmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Genel Müdür Yardımcı Aydın da konuşmasında genç girişimcilere desteklerini sürdüreceklerini de vurgulayarak , "Bu ürün ticarileşip gelir getirecek hale gelene kadar manevi desteğimizi sürdüreceğiz. Türkiye'de ürettiğimiz meyvelerdeki ağırlık kaybını yüzde 10 bile iyileştirmesi bizim toplam ürün üretimimizi yüzde 10 artırması demektir. Artık topraklar, alanlar doydu. Genetik kapasitenin sonuna geldik. Artık tasarruf etme, koruma, daha kıymetli hale getirip değerini artırma dönemi." diye konuştu.
Yalova soğuk hava deposu sensör tagem tarım orman