Balıkçılar ‘Vira Bismillah’ dedi, av sezonu başladı

01 September Friday, 2023
Balıkçıların av, balıkseverlerin balık hasreti sona eriyor. 2023-2024 su ürünleri av sezonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programla açıldı.
Balıkçılar ‘Vira Bismillah’ dedi, av sezonu başladı Hasret sona erdi, Akdeniz hariç denizlerdeki su ürünleri av sezonu başladı.

İstanbul’da düzenlenen av sezonunun başlamasıyla ilgili programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, balıkçılara yönelik desteklere değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde yaşayan balıkçılara yönelik yeni destekleri duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında "Sevgili İstanbullular, değerli Beykozlular aziz kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Günün bu saatinde sizleri Beykoz'da kardeşlik içerisinde görmek beni gerçekten mutlu etti. 4,5 aylık hasret bugün sona eriyor. Karadeniz, Marmara ve Ege'de gırgır ve trol yöntemiyle balıkçılarımızın ağları mavi sularla buluşuyor. Sezon bereketli geçsin. Balıkçılık sektörü 250 bin vatandaşımıza istihdam sağlıyor. Balıkçılık sektörüne sağladığımız destekleri en iyi sizler biliyorsunuz. 2004'ten beri ÖTV'siz yakıt veriyoruz. Toplamda 15,6 milyar lira ÖTV'siz yakıt desteğinde bulunduk. Su ürünleri avcılarına ve üreticilerine indirimli kredi sağlıyoruz. Sektörümüzü 2002'den beri 23,2 milyar liralık sübvansiyonlu krediyle destekledik. Küçük ölçekli kıyı balıkçılarımızı da unutmadık. 12 metreden küçük gemisi olan 14 binden fazla kıyı balıkçılarımıza da sahip çıkıyoruz. Bugüne kadar 313 milyon lira kıyı balıkçımıza ödeme yaptık. Depremzede balıkçılarımızı terk etmedik. Deprem bölgesinde yaşayan ve gelir kaybı yaşayan balıkçılarımıza destek veriyoruz. Yarın itibariyle 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesabına yatırıyoruz. Afet bölgesi ilan edilen illerde zayi olan balık yumurtaları yavru, porsiyonluk ve anaç balıkları için 2 ay içerisinde destekleme ödemelerini gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"Türk somonu ihracatında hedef 400 milyon dolar"

Üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede olduğunuzu hatırlatan Erdoğan, "Deniz ve su ürünleri her yıl hedef büyüterek devam ediyoruz. 2023 hedefimiz 1 milyar dolardı. 4 yıl önce bu rakama ulaşmayı başardık. 100'den fazla ülkeye ihracat yapan sektörümüz 1,7 milyar doları ülke ekonomisine kazandırdı. Türk somonu ile Ege ve Akdeniz'de yetiştirilen çuprayı dünyada marka haline getirdik. Geçen yıl 312 milyon dolar olan Türk somonu ihracatını inşallah bu sene 400 milyon dolara ulaştıracağız. Balıkçılarımız dünyaya açılıyor. Başta Moritanya olmak üzere Afrika ülkelerinde 50 balıkçı gemimiz binden fazla tayfa ile balıkçılık yapıyor. Balıkçılarımız 600 bin ton balığı okyanuslarda avlıyor. Hem yerel halka istihdam sağlıyorlar hem de ülkemizde milyonlarca dolar kazandırıyorlar" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte denize balık bıraktı.
balık av deniz sezon cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış