Genç girişimci kadın çiftçiler tesisleri inceledi

19 September Tuesday, 2017
Tokatlı “Genç Girişimci Kadın Çiftçiler” Çanakkale Merkez ilçede bulunan örnek tesislerde incelemelerde bulundu.
Genç girişimci kadın çiftçiler tesisleri inceledi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında gerçekleştirilen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında Tokatlı “Genç Girişimci Kadın Çiftçiler” Çanakkale Merkez ilçede bulunan örnek tesislerde incelemelerde bulundu.
“Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması” 2011 yılı Türkiye Birincisi Kadın Çiftçi Hatice Gezer ’in “Alternatif Enerji Kaynakları Kullanımı (Güneş Kolektörü) ile Yarı Bodur Elma Bahçesi Tesisi Projesi” yerinde görüldü.
Kadın Çiftçilere proje hakkında bilgi veren Çanakkale Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga; “2011 yılı Türkiye Birincisi Kadın Çiftçimiz Hatice Gezer hazırladığı projesi sonucunda oluşturduğu elma bahçesi tesisi 18 dekardır. Granny Smit ve Pink Lady çeşitlerinden oluşmuştur. Sulama da enerji olarak Altarnatif enerji kaynaklarından güneş enerjisi kullanılmaktadır. Bu 18 dekarlık alan yıl boyunca bir KW’lık 8adet güneş paneli ile sulanmaktadır. Saatte yaklaşık 30 ton su basılabilmektedir. 2016 yılında güneş enerji sistemi 9 bin 600 liraya mal oldu. Günümüzde 15-16 bin lira civarında bir yatırım maliyeti ile çok rahat yirmi dekarlık bir alanı güneş enerjisi ile sulayabilirsiniz. Normalde bir dekarlık alan yıl boyunca akaryakıtla 100 lira sulanırken aynı alan elektrik enerjisi ile 68 liraya, güneş enerjisi ile 38-40 liralık bir maliyetle sulamanız mümkün. Bahçemiz yarı bodur elma bahçesi ve damla sulama sistemiyle sulanmakta. Yıllık yaklaşık dekara 800 ton civarında su tüketilmekte. İlinizde güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemleri ile meyve ve sebze yetiştirmeniz mümkün. Bu şekilde enerjiye harcayacağınız para cebinizde kalmış olur” dedi.
Üreticilerin sorularının cevaplanmasının ardından 2012 yılında kurulan ve tek kadın kooperatifi olan Yağcılar köyündeki S.S “Yağcılar Köyü Kadın Çiftçiler Tarımsal Kalkınma kooperatifine” geçildi. Üreticiler burada incelemede bulunarak kooperatif Başkanı Hatice Gezer’ den kooperatif ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.
 
Çanakkale kadın çiftçi girişimci kadın yarışma