Çalışkan kadın çiftçiler destekle daha mutlu

18 January Friday, 2019
Kesme çiçekten domatese pek çok ürünün seralarda yetiştirildiği Erzurum Uzundere’de, desteklerle umutları yeşeren üretici kadınlardan sadece biri Fatma Canbaş. Çalışkanlığı ve inancıyla bir başarı öyküsü yazmayı başarmış. Sadece kendi başarısının yetmeyeceğini bilen Canbaş, toplu üretimle kooperatifleşmeyle köyünün kalkınmasının ülke kalkınmasına da katkı sağlayacağını biliyor ve bunun için çalışıyor.
Çalışkan kadın çiftçiler destekle daha mutlu Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Caner GÜMÜŞ – Ümit YILDIRIM

O, tarımsal kalkınmanın ülke ekonomisinin temel taşlarından biri olduğunun bilincinde olan örnek bir üretici.
Erzurum’un gözbebeği çalışkan kadın çiftçilerinden sadece biri Fatma Canbaş.

Bin bir emekle kurduğu serasında her yıl daha kaliteli ürün yetiştirmenin telaşında. Fatma Canbaş hedeflerini şöyle anlatıyor:  “Bir seramız var 250 metrekare, dik bir sera. Ben orada büyüdüm diyebilirim. İşi de sevdim. Severek yaptığınız zaman da çok zevkli oluyor. Sonuç zevkle çıkıyor. Ufak çalışmakla büyük çalışmak arasında çok fark var. Daha çok insana, daha çok hanıma, daha çok aileye,  daha çok çocuğa ulaşırsa üretim büyüdükçe ufuk da büyür.”

Bireysel başarısının toplu üretim ve toplumsal başarı ile anlamlı olacağını vurgulayan Canbaş, kooperatifleşmenin önemini şu sözlerle ifade etti: “Hal var, hale gidiyor. Ama bu kooperatifleşirse toplum yararına olmuş olur. Halde bir sürü sorun çıkıyor. Zaten Türkiye olarak bu işte sancılı bir dönemden geçiyoruz. Kooperatifleşme söz konusu olursa daha çok sera oluşursa, daha çok insan çalışırsa kooperatifleşmede çoğalır ve müthiş bir şeyler çıkar. Zaten müthiş şeyler oluyor ama daha daha müthiş şeyler oluşur.”

Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle Uzundere’de kurulan seralarda Kesme çiçekten domatese her çeşit ürün yetiştiriliyor. Köyünün seracılık için elverişli olduğunu söyleyen Fatma Canbaş, “Uzundere Antalya’nın rakibi değil ama kendi kendinin rakibi.” diyor.
 
erzurum kadın çiftçi sera tarım ve orman bakanlığı