Antalya’da hasar tespit çalışması sürüyor

07 March Thursday, 2024
Antalya'da 5 Mart’ta hortum nedeniyle seraların zarar gördüğü Demre ve Kumluca'da hasar tespit çalışması sürüyor. İl, ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince oluşturulan ekipler, sabahın erken saatlerinden itibaren oluşan hasarın tespiti için sahada incelemelerde bulunuyor.
Antalya’da hasar tespit çalışması sürüyor
Hortumun tarım alanlarına zarar verdiği Antalya’da yaralar sarılıyor.

5 Mart’ta oluşan hortumun zarar verdiği Antalya’nın Alanya, Kumluca ve Demre ilçelerinde hasar tespit çalışması yapılıyor.

Kumluca'da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan 10 ekip, sabahın erken saatlerinden itibaren oluşan hasarın tespiti için çalışmalara başladı.

Hortumun etkilediği Ellinci Yıl, Göksu, Hacıveliler, Toptaş, Beşikçi, Karacaören, Beykonak ve Yeni mahalledeki yaklaşık 400 dekar serada hasar tespitinin yapılmasının ardından çiftçiler, naylon seralarının üzerini yeniden kapatmaya başladı.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, hortum nedeniyle zarar gören 400 dekar serada yaraları sarmaya çalıştıklarını belirtti.

Kökçe, plastik seralardaki hasarın kısa sürede onarılabileceğini ancak cam seralarda bu yıl yeni ürün alınamayacağını söyledi.

İlçede 46 bin dönüm serada 27 ülkeye sebze ihracatı yaptıklarını aktaran Kökçe, "Her felaketin ardından fiyat artışı yapmak isteyen fırsatçılar oluyor. 46 bin dönümden 400 dekarın zarar görmesi fiyatları asla etkilemez. Tedarik zincirinde herhangi bir sorun yok. İlçedeki halde fiyat artışları yok." dedi.

Göksu Mahallesinde yaşayan Mesut Oğuz, hortum anında serasına yakın bir bölgede olduğunu ifade etti.

Hortum geldiğinde çevredeki herkesin yere yatarak korunmaya çalıştığını kaydeden Oğuz, "Bir evin çatılarını havaya uçurdu. Hortum, seramı yerle bir etti. Yaklaşık 9 dönüm seram tamamen zarar gördü. İçerisindeki ürünler de ziyan oldu. Serayı tamir ettikten sonra domatesleri söküp yeni ürün dikeceğiz." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Durali Karataş ise cam serasının hortum nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Karataş, hortumun seranın demirleri bile büktüğünü, camların büyük oranda kırıldığını ifade etti.

Demre'de 200 dekar sera alanı zarar gördü

Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, ilçede yaklaşık 200 dekar sera alanın hortum nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti.

Şatıroğlu, 150 dekarının plastik örtü hasarı, 40 dekarın ise tesis ve ürün hasarı olduğunu kaydetti.

İlçede bazı elektrik direkleri ve ağaçların da devrildiğini aktaran Şatıroğlu, gerekli tedbirleri alarak çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

“İlk defa böyle bir zarar gördüm”

Zarar gören alanlarda inceleme yaparak, çiftçilerden bilgi alan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, gazetecilere, gece etkili olan olumsuz hava koşullarının yol açtığı hasarın boyutunun büyük olduğunu söyledi.

Göktepe, hortumun, turfanda sebzeciliğin yoğun yapıldığı Türkler ve Payallar mahallerinde etkili olduğunu, özellikle domates ve salatalık seralarına zarar verdiğini söyledi.

Bölgede son 5 yılda etkisi bakımından gördüğü en büyük hortum olduğunu dile getiren Göktepe, "Hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Yaralanan 2 vatandaşımızın da tedavileri yapıldı. Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Arazi çalışmaları neticesinde yaklaşık 250 dönümün üzerine kurulu seralar yerle bir olmuş. Çok sayıda serada da kısmi zarar var." diye konuştu.

Göktepe, daha önce de bölgedeki hava koşulları nedeniyle üreticilerin zarar gördüğünü hatırlatarak, şu anki oluşan afetten dolayı bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi talebinde bulundu.

Üretici Kemal Yurttaş, salatalık, domates, fasulye yetiştirdiği 3 dönüm serasının hortum nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Bu konuda ellerinden bir şey gelmediğini anlatan Yurttaş, "Akşam bir yağmur oldu. Yağmurdan sonra seralara baktık, yerle bir olmuş. Yapacak bir şey yok. Allah'tan geldi. Canımıza gelmesin. Devletimizden destek bekliyoruz." dedi.

Türkler Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin ise dün gece saatlerinde yanıklar bölgesindeki yaklaşık 17 dönümlük seranın yıkıldığını vurguladı. Bölgedeki vatandaşların zor durumda olduğunu dile getiren Şahin, "Üreticilerimizin çok büyük zararı var. Bu zararları yerel yönetim, kaymakamlık ve devletimizce giderilmesini istiyoruz. Hasat döneminde olan ürünlerimizde hasar gerçekten çok büyük." ifadelerini kullandı.
tarım orman antalya hortum hasar tespit