Bolu'nun "elma diyarı" olarak bilinen Seben ilçesinde çiftçiler çilek üretimiyle ilgili eğitimlere yoğun ilgi gösterdi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün açtığı kurslara birinci dönemde 23, ikinci dönemde ise 50 kursiyer katıldı. Kursiyerlere mart ve nisan aylarında fidan dağıtımı da yapılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen "Bal Ormanı Eylem Planı” kapsamında Türkiye'nin 827'nci Bal Ormanı Sinop'ta kuruldu. Durağan ilçesi Yandak Mahallesi'nde 20 dekar alana 210 meyve fidanı dikilerek kurulan bal ormanı ile arıcılık faaliyetlerinin artırılması hedefleniyor.
Teknolojinin tarımla buluştuğu İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi’nde üretim aralıksız devam ediyor. Ürün kaybının en aza indirildiği tekniklerle yapılan dikey tarım, yüksek verimiyle de beklentileri karşılıyor. Bir kültür merkezinin eksi sekizinci katında yapılan üretimden 2 yılda 6 tondan fazla ürün elde edildi ve tüm doğallığıyla tüketiciye ulaştırıldı.
14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasında dereceye giren eserler illerde sergilenmeye devam ediyor. Serginin son durağı Sivas oldu. Şemsi Sivasi Kütüphanesinde ziyaretçilerini bekleyen sergi, 16 Ocak’a kadar açık olacak.
Devlet destekleri Erzincanlı kadın çiftçiyi de çiftlik sahibi yaptı. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Organik Tarım Bölümü mezunu Eda Gülcemal, iş ararken "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesine başvurdu. Aldığı hibe desteğiyle kendi işletmesini kuran genç girişimci 12 büyükbaş hayvanla süt üretimine devam ediyor.
Alabalık yavrusu üretiminde tedarikçi şehir Erzincan hedef büyüttü. Su kaynaklarına kurulan 16 tesiste 3 bin 132 ton alabalık, 55 milyon 150 bin adet de alabalık yavrusu üretilen Erzincan'da 13 tesisin daha devreye alınmasıyla kentte hedefler yükseldi. Yeni girişimlerle birlikte 6 bin 335 ton alabalık, 248 milyon da yavru yetiştirilmesi planlanıyor.
Geleceğin bilim insanları biyoteknoloji laboratuvarında tarım ve bilimle buluştu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret eden Şehit Mustafa Arslan Ortaokulu öğrencileri bilimle dolu bir gün geçirdi. Biyoteknoloji laboratuvarında uygulama ve deney yapma fırsatı bulan çocuklar, DNA’yı, bitki oluşma aşamalarını uzmanlardan öğrendi.
Ata tohumları şubat ayı ile birlikte Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketlerde satışa sunulacak. Bu önemli gelişmeyi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ziyareti sırasında basın mensuplarıyla paylaştı. Yumaklı, “Türkiye’de kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramını bu ülke topraklarında üretiyoruz” dedi.
1 Eylül 2024’te sona eren av sezonu sonrası denize açılan balıkçılar ağlarında ve kasalarında bereketle dönüyor. Sezonun ilk aylarında palamut yüzleri güldürürken şimdilerde bolca istavrit ve mezgit avlanıyor. Hamsi avcılığı da balıkçılar açısından beklentilerin üzerinde .
Mersin’de bitki hastalığı tespit edilen patateslerin imhası sürüyor. Tunus'a ihraç edildikten sonra iade edilen 2 bin 500 ton yemeklik patates için Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü imha kararı verdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, patateslerin herhangi bir pestisit kalıntısı nedeniyle değil bitkinin kendisine has hastalığı sebebiyle iade edildiğini duyurmuştu.
Karabük’te tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen projeler üretim alanlarında artışı da beraberinde getirdi. Kentte aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan projeyle 767 dekara çıkarılan ekim alanında safran, aronya, karabuğday gibi ürünler yetiştiriliyor. Projelerle; üretim artışının yanı sıra, kırsal turizmde canlanma, köyden kente göçün azaltılması da hedefleniyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından uygulanan IPARD Programı kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumuna yüzde 75'e kadar hibe desteği sağlanıyor. Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hedefin hem tarımsal üretimi artırmak hem de enerji maliyetlerini aşağı çekmek olduğunu vurguladı.
Tarım sektörü 2024 yılını ihracat rekoru ile kapattı. Tüm zamanların en yüksek yıllık dış satımına ulaşılan 2024 yılında tarım sektöründen 36.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Veriler Türkiye İhracatçılar Meclisinden… Gelecek yıllarda ise Türkiye'nin tarım ihracatında 40 milyar dolar seviyesine ulaşması hedefleniyor.
Çanakkale’deki orman yangınlarının yaraları destek fidanlarla sarılıyor. Eceabat ilçesinde geçtiğimiz yaz yangınlardan etkilenen çiftçilere 5 bin zeytin fidanı desteği sağlandı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, üreticilerin zararlarını telafi etmek için projelerin devam edeceğini belirtti.
Kaz yetiştiriciliğine gönül veren bir girişimci Ankara'daki marketini satıp...
Bir inekle hayvancılığa başlayan Habip ve Zehra Metin çifti, 2 yılda hayvan...
Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı antimikrobiyallerin veya antimikrobiyal...
Bilim insanları tahıllardaki mikro element eksikliğinin gübreleme...
Nesillerdir hayvancılık yapan Sezen ailesinde meslek bir kez daha dededen...
Almanya'da 22 yıl yaşadıktan sonra Elazığ'daki köyüne dönen Bekir Çetiner...
Tarım ve Orman ile Milli Eğitim bakanlıklarının işbirliğiyle yürütülen...
Çanakkale’deki orman yangınlarının yaraları destek fidanlarla sarılıyor....