Mantar üretiminde önemli bir başarı yakalayan Malatyalı çiftçiler, yılda yaklaşık 95 ton mantar üretiyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle verimi arttıran üreticiler, mantarları çevre illerde pazarlıyor. Çiftçiler için ek gelir sağlayan mantar üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Bu kez Kars’ın Sarıkamış ilçesinde doğadan kameralara renkli görüntüler yansıdı. Görkemli kuyruğu, kızıl tüylü kulakları ile Millet Bahçesi’nin minik sincabı doğa fotoğrafçılarının gözdesi oldu.
Tunca Nehrine yeni baraj kurulması için çalışmalar başladı. Kuraklığa karşı kurulacak küçük baraj hem su toplama havzası olacak hem de asıl barajı besleyecek. Barajla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer ayrıca Çakmak Barajı'nın da iletim hattı ve ilave sulama projesinin şubatta biteceğini söyledi.
Antalya'da Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, küresel ısınmadan etkilenmeyen, sıcağa toleranslı ve hızlı büyüyen kaya levreği için çalışmalar yürütüyor. Normal levreklerden daha kısa sürede sofralık boya ulaşan kaya levreğinde ilk yavrular da alındı.
İstilacı balon balığı ile mücadele kapsamında verilen destekler olumlu dönüş sağladı. Doğu Akdeniz’de geçen yıl 315 balon balığı avlanırken bu yıl sayı 41 bin 803’e yükseldi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü mücadeleye ilişkin son bilgileri paylaştı. Buna göre; bu yıl balık teslim eden 23 tekneye 424 bin 510 lira ödeme yapılacak. Balon balığı alımı gelecek yıl da devam edecek.
Erken gelen kış onlara engel olmadı. Elazığlı üzüm üreticileri mevsimin sert koşullarına rağmen üzüm hasat etmeye devam ediyor. Karlı ovanın ortasında tescilli "Öküzgözü" ve "Boğazkere" gibi çeşitleri yetiştiren çiftçiler uygun koşulları sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor. Brandayla örtülen asmalar sis makinesi ile sağlanan buharla soğuktan korunuyor. Üreticiler hasadı ocak ayına kadar sürdürmeyi planlıyor.
Ülke genelinde etkili olan yağışlı hava Antalya’da seraların hasar görmesine neden oldu. Antalya Kumluca’da sera örtüleri dolu yağışı nedeniyle yıkıldı.
Devlet destekleri hayvancılık sektöründe hayatlara dokunmaya devam ediyor. Kırıkkale’de yaşayan Ağırbaş kardeşler, birkaç hayvanla başladıkları üretim yolculuğunda hedef büyüttü. Desteklerle işletmelerini büyüten girişimci kardeşler, hayvan sayısını bine çıkarmayı hedefliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, tarımsal üretim planlaması modeliyle üreticilere daha fazla destek sağlayacaklarını belirtti.
Tarımda kaliteyi artırmak için iyi tarım yapan çiftçileri Tarım ve Orman Bakanlığı da destekliyor. Malatya’da "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve İyileştirilmesi Projesi" kapsamında çiftçilere ücretsiz zirai ilaç verildi. İyi tarım uygulamasıyla toprağın korunması, çevre ve insan sağlığına en uygun üretimin yapılması hedefleniyor.
İncirde aflatoksin iddiaları Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte üreticileri ve ihracatçıları harekete geçirdi. Önce Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ardından da Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık’tan ihracattan dönen ürünlere ilişkin iddialara sert tepki geldi.
Osmanlı döneminden bu yana safkan Arap yarış atçılığında önemli yere sahip Şanlıurfa'da yetiştirilen atlar, farklı bölgelerdeki yarışlara katılıyor. Arap atı yetiştiriciliği kadim bir geleneğin sürmesini sağlarken kentin ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD III programı kapsamında Burdur ve Antalya'da yapılacak 2 proje için yaklaşık 27 milyon liralık hibe desteği sağlayacak. Projelerden birisi Çavdır ilçesinde soğuk hava deposu, diğeri de Antalya'daki bir süt fabrikasının modernizasyonu olacak.
Van'ın İpekyolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zorlu kış şartlarına rağmen kimliklendirme ve aşı çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 20 bin büyükbaş ve 200 bin küçükbaş hayvan varlığına sahip olan İpekyolu ilçesinde 16 personel hayvan sağlığı çalışmalarını yürütüyor. Aşı ve küpe çalışmalarını gerçekleştiren ekipler ayrıca çiftçileri bilgilendiriyor.
Lisede tarımla tanışan gençler seralarda, tarlalarda üretim yapıyor. Manisa’daki Milli Egemenlik Çok Programlı Anadolu Lisesi Tarım Teknolojileri Bölümü öğrencileri eğitim hayatlarına sürdürülebilir bir üretim modeliyle devam ediyor. Teorik derslerde tarım tekniklerini öğrenen gençler bu bilgileri okuldaki seralarda bahçelerde uygulama fırsatı buluyor. Ürün satıp tohum ve fidan alan öğrencilerin hedefi üretimi artırmak.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın...
Trabzon’da yaşayan Selma ve Nizamettin Arslan çifti, tarım sevgilerini...
Değeri her geçen gün artan aspir, Konya’da üreticisini memnun etti. Kıraç...
"Doğu Anadolu Bölgesi'nin patates havzası" olarak bilinen Bitlis'te yüksek...
Mersin’de devam eden Anamur Alaköprü Sulama Projesi’nin tamamlanmasına...
"81 İlde 81 Orman Projesi"nde ilk fidanlar Samsun’da toprakla buluştu....
Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri bir kadın çiftçiyi daha sürü sahibi...
Manisa'nın Mesir Macunu Türkiye'nin Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alan...