Bursa’da hayalet ağlara karşı çalıştay toplandı

03 August Thursday, 2023
Su ürünleri alanında büyük atılım yapan Bursa'da Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi Çalıştayında Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile sektör temsilcileri bir araya geldi.
Bursa’da hayalet ağlara karşı çalıştay toplandı
Haber: Bursa İl Enformasyon

Bursa’da Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi Çalıştayı düzenlendi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün İznik Tesisinde gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül yaptı. Aygül: ''Bursa, 3 milyonu aşan nüfusu ile yeşilin ve mavinin buluştuğu Güney Marmara'nın eşsiz bir şehridir. Marmara Denizi'nin nimetlerinden de il olarak fazlasıyla faydalanıyoruz. Denizden ve iç sulardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı her geçen yıl artarak 2018 yılında 4 bin 24 ton iken 2022 yılında 13 bin 617 tona ulaşmıştır. Böylece toplam su ürünleri üretimimiz 4 yılda yüzde 238 oranında artmıştır. 2018 yılında İlimizde bulunan iç sulara atılan sazan yavrusu sayısı 635 bin adet iken 2022 yılında 2 milyon 500 bin adet olmuştur. Bu faaliyet baraj ve göllerdeki su ürünleri avcılığının sürdürülebilir bir şekilde yapılmasına katkı sağlamıştır.'' dedi.

İl Müdürü Aygül, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen Sucul İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Projesi hakkında da bilgiler verdi. Proje ile su ürünleri avcılığı esnasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlere terkedilmiş av araçlarının, temizlenmesi ve kamuoyunda farkındalık yaratılmasının amaçlandığını söyledi.

Aygül konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ''Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu proje kapsamında Marmara Denizinde 2021 yılında 4 bin metrekare, 2022 yılında ise 3 bin 500 metrekare olmak üzere 2 yılda toplam 7 bin 500 metrekare hayalet ağ çıkarılmıştır. Bu proje vesilesiyle kontrolsüz avcılığın engellenerek biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılmasının yanı sıra terkedilmiş av araçlarının ortamdan uzaklaştırılması, riskli bölgelerin belirlenmesi ve sucul canlılar için yaşam alanı olan tüm su kaynaklarımızda mevcut ekosistemlerin korunması ve geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca yeni yaşam alanları oluşturulması, balıkçılık faaliyetleri sonucu oluşan atıkların temizlenmesi ve yabancı istilacı türler ile mücadeleyi hedefliyoruz. Sucul biyolojik çeşitliliğimizin korunarak sürdürülebilirliğin sağlanması, sucul yabancı türlerin kontrollü ve kontrolsüz olarak ülkemiz su kaynaklarına girmesinin engellenmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor. Elbette balıkçılarımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda farkındalık oluşturulması hedefi de çok önemli bir konu.''
 
 
Konuşmanın ardından çalıştay, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Akın Belgen' in İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Hakkında Bursa'da Yapılan Çalışmalar sunumu ile başladı.

Ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adnan Ayaz'ın Hayalet Av Araçları hakkında ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özgür Emiroğlu'nun İstilacı Türler hakkında sunumu ile devam etti.
tarım orman bursa hayalet çalıştay balık balıkçılık