300 ton yeşil altın hasadı bekleniyor

22 August Thursday, 2019
Bitlis'in dağlık alanlarında kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan yabani menengiç ağaçları, Siirt fıstığı aşılanmasının ardından köylülerin geçim kaynağı haline geldi.
300 ton yeşil altın hasadı bekleniyor Bitlis'in dağlık alanlarında kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan yabani menengiç ağaçları, Siirt fıstığı aşılanmasının ardından köylülerin geçim kaynağı haline geldi.

Bitlis'in merkezi ile Hizan ve Mutki ilçelerindeki kırsal bölgelerde bulunan yabani menengiç ağaçlarına Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2011'de başlattığı proje kapsamında fıstık aşısı yapılmaya başlandı.

Yıllarca bölgede yakacak ihtiyacının karşılanmasında kullanılan ağaçların bu yöntemle ekonomiye kazandırılması köylülerin kaderini değiştirdi.

Atıl durumdaki ağaçlara yapılan aşı sayesinde "yeşil altın" olarak nitelendirilen fıstık üretimine başlayan köylüler, her yıl birlikte gelirlerini de artırmaya başladı.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince aşı yapılan 50 bin menengiç ağacından, bu yıl 300 ton fıstık hasat edilerek 20 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.
bitlis menengiç fıstık Siirt aşı