55 ülkenin balı Ordu’dan

14 September Thursday, 2023
Avrupa ve Arap ülkeleri dahil 55 ülkeye bal ihraç eden Ordu'da bu yılki ihracat hedefi bin 500 ton.
55 ülkenin balı Ordu’dan
Ordu’da kurulan tesisle bal ihracatı gün geçtikçe büyüyor.

İlde kurulan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Karadeniz Arı Ürünleri Merkezi Balmer tarafından kontrol edilen ve paketlenen ballar, 55 ülkeye ihraç ediliyor. İç piyasaya da sunulan ballar İngiltere, Almanya, gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkelerinin sofralarına konuk oluyor.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, 3 bin 500 aktif arıcı ve 600 bin kovan varlığı ile Ordu'nun en fazla bal üretimi yapan il olduğunu belirtti. Ordulu arıcıların yılın 10 ayında gezginci olarak bal üretimi yaptıklarını söyleyen Çiftçi, bu konuda Türkiye'nin 7 farklı bölgesinden faydalanıldığını ifade etti.

2018 yılından 2022 yılına kadar bin 800 ton balın ihraç edildiğini, talebin her geçen gün arttığını ifade eden Çiftçi, “Endemik bitkiler yönünden en zengin ülkelerden birisi Türkiye, ballarımız da çok kaliteli. Şimdiye kadar gönderdiğimiz hiçbir yerde sorun yaşamadık. Yeter ki arıcılarımızın ürettiği balların ihracatı yapılsın” diye konuştu.
Arıcıların tamamının profesyonel olduğuna, üretim konusunda sorun yaşanmadığına dikkat çeken Çiftçi, “Pazarlama konusunda da biz arıcılarımıza yardımcı oluyoruz. Ülkemize hem döviz girdisi sağlıyoruz hem de üreticilerimizin ürettiği balların hak ettiği değere ulaşması için gayret gösteriyoruz. BALMER A.Ş. kurulduktan sonra pazarlama konusunda mesafe kat ettik. Bu yıl bin 500 ton civarında balı göndermeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

 “Almanya başta olmak üzere İngiltere, Hollanda gibi Arap ülkeleri başta olmak üzere bizim verdiğimiz firmanın İngiltere'de bayiliği var. Dünyanın 55 ülkesine dağıtım yapılıyor” diyen Çiftçi, şunları söyledi:   “2020 yılından bu yana bu şekilde çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte de devam edecek. Şimdiye kadar verdiğimiz ballarda bir memnuniyet var. Kalite açısından sıkıntı olmayınca pazarda da hak ettiği değere ulaşıyor.”
bal ordu üretim ihracat