70 ülkeye balık Muğla’dan

13 May Monday, 2019
Muğla’nın enfes balıkları dünyanın 70 ülkesine gönderiliyor. Bin 484 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Muğla'da üreticilere verilen destek ile geçen yıl 70 ülkeye, 64 bin 923 ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edildi. Bu ticaretten 352 milyon 854 bin dolar gelir sağlandı. İhracatın getirdiği ekonomik katkının yanı sıra ilde 25 bin kişiye istihdam sağlandı.
70 ülkeye balık Muğla’dan Deniz kültür balıkçılığında geçen sene 94 bin 750 ton üretim ile Türkiye birincisi olan Muğla’dan 70 ülkeye balık ihraç ediliyor.

Geçen yıl 70 ülkeye, 64 bin 923 ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek 352 milyon 854 bin dolar gelir sağlandı.

Bölgede üretimi yapılan balıklar, tesislerde işleme ve paketleme işlemlerinin ardından Avrupa ve Asya ülkeleri ile dünyanın birçok ülkesine ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan “Muğla, ülkemizde kültür balıkçılığının merkezi durumunda. Yapılan ihracatta her 4 balıktan 3’ü Muğla bölgesinden çıkıyor. Muğla kıyılarının, ikliminin balık üretimine çok elverişli olması, lezzetli balıklar üretilmesi burada en büyük etken. Şu anda ihracat yapan firmalarımız, standartlarını çok yükseltmiş durumda. Özellikle paketleme, işleme tesisleri Avrupa Birliği standartlarının üzerinde bir üretim yapıyor. Bunlar zaten Amerika’dan, Rusya’dan, Avrupa’dan gelen yetkililer tarafından onaylanıyor.” dedi.

Kızıltan ayrıca bölgede balık üretiminin yanı sıra, dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar, nakliye firmalarında çalışan işçiler ile 25 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.
 
muğla kültür balık ihraç