Adıyamanlı arıcılara kovan desteği

22 February Friday, 2019
Adıyaman’ı arıcılıkta marka yapmayı hedefleyen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere kovan desteğine devam ediyor. 30 arıcıya 30’ar kovanın dağıtıldığı proje çalışması ile kentte organik arıcılığın da yaygınlaştırılması da planlanıyor.
Adıyamanlı arıcılara kovan desteği Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Organik Arıcılık ve Organik Arı Ürünlerinin Yaygınlaştırılması ve İnovatif Yöntemlerle Arı Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele" projesi kapsamında 30 üreticiye 30'ar arı kovanı dağıtıldı.

Kentte organik arıcılığı geliştirilmesine de katkı sağlayacak olan proje İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse ediliyor.

Arıcıların kovan, organik polen, ana arı gibi ihtiyaçlarını temin ettiklerini dile getiren Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, “Organik arıcılıkta Adıyaman'ı bir marka haline getirmek istiyoruz” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binasında düzenlenen dağıtım programında konuşan Alan, "Ülkemizde genelde konvansiyonel arıcılık yapılıyor. Bu projeyle 30 arı üreticisini konvansiyonel arıcılıktan organiğe geçireceğiz. Her bir arıcımıza organik polen tuzaklı 30 ana arı, 30 kilogram temel petek, bir de bir yıllık kontrol sertifikası ücreti vermiş olacağız. Sonbahar döneminde alacağımız analizlerle herhangi bir hastalık olursa organik ilaç, hastalık yok ise de arıların kış döneminde ölümlerinin önüne geçebilmek için yem katkı maddeleri (premiksler) dağıtmış olacağız. Organik arıcılıkta Adıyaman'ı bir marka haline getirmek istiyoruz. 2023'e kadar 100 bin arı kovanı hedefliyoruz. Bugün 100 bin dekar alan badem hedefinden 74 bine ulaştık. Arı kovanında da şu an dağıtımla 77 bine ulaşmış olacak." dedi.

Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından açılan kurslarda arıcılık eğitimi alan üreticiler yapılan desteklemelerden memnun olduklarını ifade ettiler.

Arıcılığa merak ederek başladığını ifade eden arı üreticisi Mehmet Yiğit, "Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün düzenlediği arıcılık kurslarına katılıp sertifika sahibi oldum. Ayrıca il müdürlüğünün arı kovanı desteğinden faydalandım. Arıcılığa devam etmek istiyorum. Şu an dağıtılan arı kovanlarından faydalandım. Emeği geçenlere teşekkür ederim." diye konuştu.
 
adıyaman arıcı kovan tarım ve orman bakanlığı destek