Afyonkarahisar’da manda varlığı arttı

11 June Tuesday, 2019
Devletin destek ve teşviki ile 8 yıl önce bin civarında olan anaç manda sayısı artarak 2 bin 500’e yaklaştı.
Afyonkarahisar’da manda varlığı arttı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek ve teşvikiyle Afyonkarahisar’da manda varlığı arttı. 8 yıl önce bin civarında olan anaç manda sayısı artarak 2 bin 500’e yaklaştı.  
Sütü inek sütünden 4 kat daha pahalı ve değerli olan mandalar besicilerin de yüzünü güldürüyor.
Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Kelem “2011 yılında Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı’nın manda varlığının yok olmaması için Türkiye genelinde uyguladığı Anadolu Mandasının Halk Elinde Manda Islahı projesi desteklemeleri sayesinde oldu. Afyonkarahisar’da 1800 projeli mandamız var. Yaklaşık 2500 civarında da toplam anaç manda vardı. Popülasyonumuz genel itibariyle yavrularıyla beraber yaklaşık 4 bin civarında. 2011 yılında başladığımızda 1000 proje için anaç mandayı biz zor bulmuştuk. 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık yüzde 100 manda sayısında Afyonkarahisar’da artış var.” dedi.
Destekten faydalanan Fatih Yılmaz da halinden memnun. Yılmaz “Mandacılığın dedelerimizden gelen bir meslektir. Biz kaymak ve yoğurtçuluk yapıyoruz. Biz bu işi ailecek seviyoruz. Devlet desteklerinden faydalanıyoruz. 2011 yılında proje başlatıldığında bizde 6 manda vardır. Bu devletimizin verdiği destekler sayesinde şuanda sayımız 23’e ulaştı. Şuanda 23 anaç mandamız var. Manda sütünü ağırlıkla kaymak ve süzme yoğurt yapıyoruz. Bu şekilde sütlerimizi değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Manda sütü diğer hayvanların sütüne göre daha fazla yağ ve protein içeriyor. İnek sütünde 3-4 gibi yağ oranı varken, manda da bu oran 11-12’lere çıkıyor.
 
Afyonkarahisar manda kömüş camız destek kaymak