Bazı bilim insanları, dünyayı tehdit edecek doğa felaketlerinin önüne geçmek için, unutulan bir antik tarım yönteminin kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Yağmur ormanlarının yok olması, tuttukları karbonun atmosfere salınmasına, dolayısıyla küresel ısınmanın ciddi ölçüde artmasına neden olabilir. İyi bir gelişme, 2004'ten itibaren hız kazanan doğa projeleriyle Amazonlardaki orman kaybının oldukça yavaşlamış olması. Temel sorun ise kısa dönem ekonomik sorunlar nedeniyle çiftçilerin ve yatırımcıların ağaçları kesmeye yönelmesi. Arkeologların elde ettiği bulgular, antik çiftçilerin, "yükseltilmiş arazi çiftçiliği" adı verilen bir yöntem kullandıklarını gösterdi. Çiftçiler, yağmur ormanlarının sınırlarını çizen geniş ovalar boyunca toprak yığınları oluşturdu. Ardından, bu tümseklerin üzerinde tarım yaptılar.
Yapması ne kadar zor olsa da, bu sistem eski uygarlıklara çok büyük faydalar sağladı. Sel ve kuraklığın dengeli olduğu bir coğrafyada, rutubeti koruyarak toprağın sudan arınması ve havayla sürekli teması sağlandı. Antik çiftçilerin yöntemini ortaya çıkaran arkeolog ekibinde yer alan İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nden Dr. Jose Iriarte, yeni tarım alanı yaratmak için ateşe başvurmanın, toprağı önemli besinleri ve organik maddelerden yoksun bıraktığını ifade etti. Iriarte, antik yöntemin bugün kullanılmaması için herhangi bir engel olmadığını vurguladı.
Doğanın tüm güzelliklerini, yaban hayatının gizemini kayıt altına...
Devamını Oku ->
Bursa’nın kırsal mahallelerinde kadınlar güçlerini birleştirip...
Devamını Oku ->
Erzincan’da koyunların kuzulama döneminin başlamasıyla birlikte...
Devamını Oku ->
Çocukluğunda çiftlik kurma hayali olan Ebru Ceyhan "Kırsal...
Devamını Oku ->
Erzincan'da devlet desteğiyle kurulan modern çiftlikte bölge...
Devamını Oku ->
Adıyaman’da sivil toplum kuruluşları yaban hayvanları için...
Devamını Oku ->
Marmara Denizi'nde yaşanan torik bolluğu balıkçıların yüzünü...
Devamını Oku ->
Manisa’da Tarımsal Analiz Laboratuvarı'nda toprak, yaprak ve...
Devamını Oku ->