Arı... Doğadaki en küçük hayvanlardan biri olmasına rağmen yaptığı iş çok büyük. Biz de Web Tarım TV olarak arılar ve arıcılıkla ilgili merak ettiklerinizi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk'e sorduk.
Haber: Neslihan AKTAŞ - Kamera: Caner TOPGÜMÜŞ
Çalışkanlığın, bereketin hatta yaşamın simgesi olan arılar ve arıcılar için baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla yeni bir bal sezonu başladı.
Hepimizin severek tükettiği bal ekonomik getirisi yüksek bir ürün, ancak üretim süreci oldukça zahmetli. İyi ve kaliteli bal üretimi için, Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk üreticilere yapmaları gereken ilkbahar hazırlıklarıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.
Hakan Öztürk, üreticileri arıların yaşam alanı olan kovanlardaki hijyen koşulları konusunda da uyardı. Arıcılıkta kovandan bal üretimine kadar kullanılan malzemeler de kaliteyi etkileyen önemli bir konu.
Günümüzde arıcılık ekonomik değeri yüksek tarımsal faaliyetler arasında yer alıyor. Daire Başkanı Hakan Öztürk, ülkemizde arıcılığın durumuna değindi.
Öztürk, Türkiye coğrafyasının arı yetiştiriciliği, bal üretimi ve çeşitliliği açısından çok verimli olduğunu anlattı.
Daire Başkanı Öztürk, Türkiye'nin, dünyada bal arısı genetik çeşitliliği bakımından en zengin ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Üretimin temel taşı olan ana arıyı üreticilerin kendilerinin yetiştirebileceğinin altını çizen Öztürk, bunun genetik kaynakların korunması için çok önemli olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın arıcılık desteklemeleri hakkında bilgi veren Hakan Öztürk, üreticilerin bu desteklerden yararlanmak için mutlaka Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olmaları gerektiğini hatırlattı.
Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, ilkbaharda yaşanan arı ölümlerinin nedenlerini ve üreticilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
Kamuoyunda arı ölümlerinin sebebi olarak bilinen tarım ilaçları konusunda da bilgi veren Hakan Öztürk, çiftçilerin çevrelerindeki arıcılarla uyumlu çalışmaları halinde bu sorunun ortadan kalkacağını belirtti.
Anadolu Tarım İşletmesi'ndeki hayvanların kaba yem ihtiyacı tesis...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığının güçlü bilimsel altyapısı tarım lisesi...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü “Bilişim...
Devamını Oku ->
Sektöre bilimsel katkı sunan Giresun'daki Fındık Araştırma...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Manisa programı...
Devamını Oku ->
Orman yangınlarıyla mücadelede yeni sezon "Yeşil Vatan...
Devamını Oku ->
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi 1. Etap sonuçları...
Devamını Oku ->