Ardahanın merkez ile bazı ilçelerde şap hastalığına rastlanması üzerine il genelinde karantina uygulaması başlatılırken, Karsta da 3 ilçede şap hastalığına rastlanması üzerine 11 köyde karantina uygulamasına gidildi.
Ardahan'ın merkez ile bazı ilçelerde şap hastalığına rastlanması üzerine il genelinde karantina
uygulaması başlatılırken, Kars'ta da 3 ilçede şap hastalığına rastlanması üzerine 11 köyde karantina uygulamasına gidildi.
Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Atila Beşkaya, son bir aydır şap ile ilgili yoğun bir çalışma yaptıklarını, bu nedenle belli bölgelerde karantina uyguladıklarını ancak tüm bunlara rağmen olumlu bir sonuç alınamadığını söyledi.
Bu yüzden Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararıyla karantinayı ilin tümünde uygulamak zorunluluğunun ortaya çıktığını ifade eden Beşkaya, "Bölge ve köy olarak yaptığımız karantina ve çalışmalarda istediğimiz sonucu alamadık. Çünkü bir yerde hastalığı söndürürken, başka bir yerde hastalık baş gösterebiliyor. Nihayetinde Ardahan'da bu böyle oldu. Şuan hastalık Göle ilçemiz ve köylerde baş göstermeye başladı. Çıldır ilçemizde de öyle. Bu nedenle ilin tümünü karantina kapsamına aldık. Amacımız hastalığa il geneli müdahale etmektir" diye konuştu.
Yapılan çalışmalarda il genelindeki birçok noktada büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edildiğini anlatan Beşkaya, çalışmayı genişleterek bütün köylere yönelik inceleme yapıldığını ve hastalığın şuan il genelinde görüldüğünü tespit ettiklerini vurguladı.
Bu arada Kars il merkeziyle 3 ilçede şap hastalığına rastlanması üzerine 11 köyde karantina uygulaması başlatıldı.
Hastalık dolayısıyla kent merkezine bağlı Kocabahçe, Esenyazı ve Ölçülü, Sarıkamış'ta Güllücü, Çamyazı ile Beşyol, Akyaya'da da Şahnalar, Selim'de Hasbey, Yukarı Damlapınar, Beyköy ve Bozkuş köyleri karantinaya alındı.
Şap hastalığının görüldüğü Hasbey köyünde bazı hayvanlar telef oldu. Köylülerin bir kısmının telef olan hayvanlarını gömdüğü, bazılarının da dere kenarlarına bıraktığı görüldü.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, mevsim itibarıyla hayvan hareketliliğinin yoğunlaşması sebebiyle Türkiye genelinde salgın olduğunu söyledi.
Hastalık çıkan yerleri karantinaya aldıklarını dile getiren Düzgün, "Bölgelerde hastalık olduğuna dair levhalar asıyoruz ve köye hayvan giriş çıkışını yasaklıyoruz. Hayvansal ürünlerde de kontrollü çıkışa izin veriyoruz. Hastalık çıkan bölgemizde yetiştiricilere hastalıkla ilgili bilgiler veriyoruz. Halka bölgeyi ilaçlaması için çok sayıda dezenfektan dağıtıyoruz" dedi.
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->
2026 Yılı Yatırım Programı'nda tarım ve orman sektöründe bu yıl...
Devamını Oku ->