Arıcılar hasada başladı, balın yeni fiyatı açıklandı

12 July Wednesday, 2023
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği 2023 yılı için bal maliyetleri üzerine yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Her yıl düzenli olarak yaptıkları çalışmanın sonuçları hakkında bilgi veren Birlik Başkanı Ziya Şahin sürdürülebilir bir arıcılık için üreticileri desteklediklerini belirtti.
Arıcılar hasada başladı, balın yeni fiyatı açıklandı Arılar kovanları dolduruyor, arıcılar taze balı hasat ediyor. Arıcılar üretim için arı gibi çalışırken sezonun bal fiyatları da belli oldu.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin bu yıl için yüksek yayla balının fiyatıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Her yıl Her yıl olduğu gibi 2023 yılı için de Bal maliyetleri konusunda bir çalışma yaptık. En temel amacımız; Türkiye’de bal üretimi yapmakta olan arıcılık işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, balların kalitelerini ve kovan başına bal verimlerinin arttırılıp Dünya ortalaması seviyesine çıkararak, işletmelerin kalite ve fiyat bazında Dünya bal pazarında rekabet edebilecek konuma getirilmesidir. Arıcılarımızın işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, maliyetler üzerinde kazanç elde etmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda kır çiçek - yüksek yayla balının 1 kg maliyeti 110.76 TL,  26 kg teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatı 2.879 TL”

Birlik Başkanı Şahin, arıcıların çalışma şartlarını iyileştirmeyi ve sektörü daha iyi yerlere taşımayı amaçladıklarını belirterek, “Arının ve arıcının doğal koşullarda ürettiği balın piyasada hâkim olması ve zor koşullarda üretim yapan arıcılarımızın emeklerinin karşılığının almasını sağlamaktır. Böylece sektörün sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır. Arı, insan sağlığı ve insan besini olarak ürettiği ürünlerin yanında doğadaki polinasyonla ekosistemin sürdürülebilmesi için vazgeçilmez bir canlıdır. Ülkemiz arıcılığının yüzde 75-80’lik dilimi gezgincilik faaliyeti ile sürdürülmektedir. Gezgincilik yapan arıcımız gittiği her bölgede üretim yaparken aynı zamanda ücretsiz olarak tarım ve hayvancılık sektörü için polinasyon hizmeti de vermektedir.” dedi.

İnsan sağlığı için büyük önemi olan balda kaliteli ve verimli bir üretim amaçlanıyor. Bunun için Bakanlık ve birlikler arıcıların ihtiyaç duyduğu destekleri sağlamaya devam ediyor.
arı yetiştiricileri birliği bal fiyat arıcılık destek tarım