Arpa hasadı bereketli başladı

09 June Thursday, 2022
Önemli hububat çeşitlerinden arpada hasat sezonu başladı. Edirne ve Balıkesir'de hasat için tarlaya giren üreticiler yüksek verim ve Toprak Mahsulleri Ofisinin alım fiyatıyla rahatladı. Ofis bu yılki arpa alım bedelini 5 bin 500 lira olarak belirlemişti.
Arpa hasadı bereketli başladı Biçerdöverler tarlalara girdi arpa hasadı başladı. Hasadı sürdüren üreticiler verimden memnun.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlekakpınar köyünde gerçekleştirilen arpa hasat töreninde konuşan üreticiler, maliyetler artsa da hükümetin verdiği desteklerle ülke çiftçisine sahip çıktığını bu yüzden de üretime aralıksız devam edeceklerini belirtti. Verimlerin güzel olduğunu söyleyen Çiftçi Ömer Akar, "Bu yıl kurak da geçse verimler güzel. Maliyetleri de hesapladık. Bunun içinde icarı dâhil hesaplandığında çok iyi fiyatlar ortaya çıkıyor. Buna şükür, biz fiyatlardan da oldukça memnunuz” dedi.

Balıkesir'in tarımda öncü ilçeleri arasında yer alan Manyas’ta da arpa hasadına başlandı.

Diğer hububat çeşitlerine göre daha çabuk olgunlaşan ve hasadı yapılan arpa veriminin dekar başına 500-550 kilogram arasında gerçekleştiğini ifade eden çiftçi Hakan Özel, “Bölgede ilk arpayı ben biçtiriyorum. Dekardan 500 kilogram arpa bekliyorum. Bereket ki, devlet tonuna 5 bin verdi. Tüccar ne açıklayacak bilmiyorum. Şu anda emanet olarak tüccarın deposuna dökeceğiz. Bir dekar arpanın maliyeti bize bin 800 lira arasında değişiyor.” dedi.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç ise, ilçe genelinde kayıtlı arpa ekiminin 13 bin 500 dekar olduğunu, ancak bazı çiftçilerin çeşitli sebeplerden dolayı kayıt yaptırmadıklarını, bu rakamın bu sebeple 15 bin dekara ulaştığını açıkladı.
arpa hasat balıkesir edirne tmo alım fiyatı hububat