Atığa karşı tatlı

23 January Tuesday, 2024
Sakarya'da yerli tohumlar üzerine çalışmalar yürüten Mısır Araştırma Enstitüsünde gıda israfına karşı yeni bir adım atıldı. Tohumları alındıktan sonra çabuk bozulduğu için atık haline gelen tescilli kestane kabağı işlenerek tatlıya dönüştürülüyor.
Atığa karşı tatlı Islah için tohumu alınan tescilli kestane kabağı tatlıya dönüştürülüyor.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü, bünyesinde kabakların meyve kısmının atık haline gelmesinin önüne geçmek için kurulan tesisle, 2023'te 6 bin kavanoz çıtır kabak tatlısı üretti.

Enstitü müdürü Bülent Cengiz, tatlı üretimi ile hem ekonomik ürünler ürettiklerini hem de geri dönüşümle atığı azalttıklarını belirtti. Tescili enstitüye ait "Arıcan 97" ve "Ballıkız" adlı kestane kabaklarıyla ilgili yürütülen çalışmalardan da bahseden Cengiz, şöyle devam etti: "Kestane kabağındaki görevimiz; orijinalliğini kaybetmemek. Özellikle izoleli alanlarda ekiyoruz. Ektikten sonra ıslahçı arkadaşlarımız saf özellik gösteren çeşitleri seçerek hasat ediyor. Hasat aşamasından sonra bu çeşitler enstitümüzde depolanıyor. Daha sonra bu çeşitler kesilerek çekirdekleri çıkartılarak temizlenip yıkanıyor. Toprak altı zararlılarına karşı ilaçlanarak paketleniyor. Sonrasında bunları gerek çiftçimize gerek firmalara ulaştırıp yaygınlaştırıyoruz."

Kabağın çok çabuk bozulan bir ürün olduğunu, tohumları hariç kısmının satışı yapılmadığında toprakta kaldığını ya da çöpe gittiğini anlatan Cengiz, kabağın kalan kısmını değerlendirmek, ürüne katma değer kazandırmak ve israfın önüne geçmek adına enstitüde tesis kurduklarını kaydetti.

Cengiz, kabağın saf tohumunu üretmekle mükellef olduklarını aktararak, "Tohum dışardan toz aldığında özelliğini kaybedebilir. Bu saflığı korumak için izoleli alanlarda bunu ektikten sonra, hasat ettikten sonra kesip çekirdeğini aldıktan sonraki aşamada geriye kalan etli kısmını dışarıya satmaya çalışıyorduk fakat satılmadığı sürece dayanıklı olmadığı için maalesef çöpe gidiyordu. Biz de burada tesis kurarak bu kısmı çıtır kabak haline getirdik. Böylece kabağı yüzde 100 işlemiş oluyoruz. Hem vatandaşımıza sağlıklı uygun fiyatlı ürün üretmiş oluyoruz hem de geri dönüşümle kabağa ekonomik anlamda katma değer kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.
tarım orman sakarya mısır araştırma enstitüsü kabak kestane tatlı