Ayçiçekleri alım depolarının yolunu tuttu

29 September Thursday, 2022
Sakarya'da ayçiçeği hasadı tamamlandı, alım başladı. Kaynarca ilçesinde alım noktalarına giden çiftçiler, traktör kuyrukları oluşturdu.
Ayçiçekleri alım depolarının yolunu tuttu Hasat bereketi alım noktalarında kuyruklara yansıdı, depolarda traktör kuyrukları oluştu.
Ayçiçeği üretiminin yoğun yapıldığı merkezlerden Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde hasat tamamlandı.
Ayçiçeği alımlarının başlaması üzerine Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde alım noktalarına giden çiftçiler, traktör kuyrukları oluşturdu.
Ülke genelinde gıda kalemlerinin başında gelen ve mutfağın vazgeçilmezi olan ayçiçeğinin hasadı Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde başladı. İlçe genelinde yaklaşık 14 bin dönüm araziye ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadını gerçekleştiren çiftçiler, ürünlerini yükledikleri traktörlerle Kaynarca Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifinin deposunun yolunu tuttu. Ayçiçeği dolu traktörler alım için sıraya girdi.
Az yağış nedeniyle verimde düşüş olduğunu söyleyen üreticiler alım için tüccar yerine kooperatifi tercih ettiklerini belirtti.
Ayçiçeği üreticisi Salih Güzelalp, bu yıl ekim yaptığı 24 dönüm alandan dönüm başına ortalama 200 kilogram ürün aldığını ifade ederek, "Buraya 5 bin 200 kilo ayçiçeği teslim ettim. Hava şartları olumsuz gitse de ayçiçeği için olumlu geçtiğini düşünüyorum. Fiyatlar da geçen senenin iki katı. Geçen yıl 6 liraydı, bu yıl 12-13 lira fiyat verdiler. Bunun desteğini de içine katarsak bize 14-15 liraya gelecek diye düşünüyorum. Üretici olarak ayçiçeği rekoltesinden ve fiyatlarından memnunum." şeklinde konuştu.
Geçen yıllara göre bu sene hava şartları nedeniyle verimin biraz düştüğüne değinen Üretici Kasım Çelikden, "Ayçiçeğinin bakımı mısıra göre biraz daha kolay. Ekip çapasını yapıyorsun, ilacını attın mı hasadını yapıyorsun. Ürünümüzü Trakya Birlik'e veriyoruz." dedi.
 
ayçiçeği hasat alım kooperatif rekolte tarım sakarya